Pressemelding -
Hurtigruten til kamp mot miljøproblem - en munnfull av gangen
Til tross for navnet: Stillehavslaksen er en kortreist delikatesse med gunstig næringsinnhold. Ved å tilby fisken er Hurtigruten med på å redusere miljøbelastningen den fremmede arten fører med seg.
Stillehavslaksen er en fremmed art som ble satt ut i elvene rundt Kvitsjøen i Russland på 1950-tallet for matproduksjon. Siden har den spredd seg til norske elver, og ble i 2017 registrert i alle kystfylker.
Ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utgjør arten en betydelig risiko for lokal laksefisk og økosystemer. Derfor bør man fiske så mye som mulig av arten for at den ikke skal fortsette å spre seg.
Fra problem til ressurs
Men til tross for utfordringene, er laksen en ypperlig matfisk. Den er kjent for sin gode smak, og det svært gunstige næringsinnholdet. Ifølge det norske matforskningsinstituttet Nofima har laksen lavt fettinnhold. Den er likevel rik på omega-3 og proteiner.
Kulinarisk direktør i Hurtigruten, Øistein Nilsen, ser frem til å servere villfanget stillehavslaks til gjestene om bord på selskapets ti skip.
– På denne måten kan vi bidra til å bekjempe et miljøproblem, en munnfull av gangen. For selv om Stillehavslaksen ikke er noe vi vil ha i norske farvann, så er den her. Og den er en helt fantastisk matfisk. Vi vil bidra til å fiske så mye som mulig av den, samtidig som fangsten kan komme til nytte.
Han forteller at fisken er villfanget i Troms og Finnmark.
– Slik bidrar vi til å beskytte økosystemene. I tillegg reduserer vi avhengigheten av oppdrettslaks, sier Nilsen.
Nilsen ble overbevist om stillehavslaksens kvaliteter etter et besøk hos Hurtigrutens samarbeidspartner Karls Fisk og Skalldyr i Tromsø. Han sier tiltaket er en del av Hurtigrutens forpliktelse til ansvarlig ressursforvaltning og miljøvennlig drift.
Nytenking og miljøansvar
Mer bærekraftig mat er en av grunntankene bak Hurtigrutens «Norway’s Coastal Kitchen», hvor lokal verdiskaping og kortreist mat står sentralt.
– Hurtigruten ønsker å bidra til å løfte råvarer med lav kommersiell verdi til nye høyder. Dette er et inspirerende eksempel på hvordan innovasjon og ansvarlig ressursbruk kan gå hånd i hånd for å styrke både lokalsamfunn og miljø, sier André Pettersen, direktør for hotelldrift og produkt i Hurtigruten.
Hurtigruten har et årlig forbruk på rundt syv tonn røkt laks, og overgangen vil skje gradvis.
Kortreist favoritt hos Karl
Det gleder daglig leder Karl-Alberth Hansen i Karls Fisk og Skalldyr at flere får øynene opp for stillehavslaksen. Selv har han tilbudt fisken til sine kunder de siste fire årene, men påpeker at mange ikke vet hvor bra produktet er.
– Den er villfanget, kortreist og smaker utrolig godt. Samtidig som den har meget lav fettprosent. Dette er rett og slett et flott naturprodukt, og jeg er glad for at den kommer på menyen hos Hurtigruten. Jeg håper at det kan bidra til at flere blir kjent med denne nydelige råvaren, sier Hansen.
Emner
Kategorier
Regions
Hurtigruten er et norsk rederi og reiselivsselskap som seiler den legendariske kystruten til 34 havner mellom Kirkenes og Bergen, ofte omtalt som «verdens vakreste sjøreise».
I tillegg til den tradisjonelle ruten tilbyr Hurtigruten også signaturrutene Nordkapplinjen og Svalbardlinjen. Flåten består totalt av ti skip.
Hurtigrutens historie strekker seg tilbake til grunnlegger Richard With og den første avgangen i 1893. I dag bygger vi på over 130 års erfaring når vi frakter lokale passasjerer, viktig gods, kjøretøy og turister trygt langs norskekysten.H
urtigruten har over 2100 ansatte og er en av Norges største maritime arbeidsgivere og lærebedrifter. Vi samarbeider med lokale leverandører, serverer mat i verdensklasse og tilbyr en rekke utvalgte utflukter i samarbeid med lokale aktører.
Miljø og bærekraft står sentralt hos Hurtigruten. I 2009 kuttet Hurtigruten ut tungolje, og flåten består av fire hybridskip. Målet er et skip som kan seile uten utslipp i normal drift innen 2030 gjennom det ambisiøse Sea Zero-programmet