Gå videre til innhold
Máret Rávdná Buljo er Hurtigrutens nye kulinariske ambassadør.
Máret Rávdná Buljo er Hurtigrutens nye kulinariske ambassadør.

Pressemelding -

Hurtigruten styrker satsingen på samisk matkultur med ny kulinarisk ambassadør

I forbindelse med samenes nasjonaldag 6. februar er Hurtigruten stolte av å introdusere Máret Rávdná Buljo som vår nye kulinariske ambassadør.

Máret er en erfaren formidler av samisk matkultur, reineier og ildsjel som jobber for å bevare og dele samiske tradisjoner. Hun løfter frem historiene, kunnskapen og verdiene som ligger forankret i det samiske folkets forhold til natur og mat.

– Jeg føler et ansvar for å bringe samiske historier til bordet. Gjennom maten ønsker jeg å formidle respekten for naturen og dyrene, og vise hvordan vår kultur har et åndelig og dypt forhold til maten vi spiser. Det handler om mer enn bare smaker – det handler om sjel, arv og tilknytning, sier Máret.

En kulinarisk ambassadør hos Hurtigruten utvikler menyer, samarbeider med lokale produsenter og fremmer matkultur gjennom autentiske smaker og bærekraftige valg. Samarbeidet er en del av Norway’s Coastal Kitchen, Hurtigrutens matkonsept som fremmer norsk matkultur med lokale råvarer og sesongbaserte menyer.

En dypere historie på bordet

Som en del av samarbeidet vil Máret utvikle menyer og retter som kombinerer tradisjonelle ingredienser med moderne teknikker. Rettene vil ikke bare gjenspeile den samiske kulturen, men også fortelle historiene bak – fra reinsdyrkjøttets rolle i det samiske samfunnet til de spesifikke bærene og plantene som finnes i det arktiske landskapet.

Øistein Nilsen, kulinarisk direktør i Hurtigruten, understreker hvor viktig dette samarbeidet er:

– Vi er utrolig stolte over å ha Máret Rávdná Buljo som vår kulinariske ambassadør. Hennes kunnskap og sterke engasjement for samisk matkultur og bærekraft er en perfekt match for oss. Sammen skal vi skape matopplevelser som ikke bare smaker fantastisk, men som også formidler de viktige verdiene og historiene som ligger bak.

Gjennom samarbeidet vil Hurtigruten tilby sesongbaserte menyer og fortellinger som gir gjestene en bedre forståelse av samisk kultur.

Lokalmat i fokus

Vi opplever økt interesse for autentiske og lokale matopplevelser blant våre gjester. Mange reiser nettopp for å oppleve de unike smakene og historiene som finnes langs norskekysten. I 2024 var den totale scoren for maten i restaurantene våre om bord 9.11 av 10, noe som gjenspeiler vårt fokus på kvalitet og gjestetilfredshet.

Hurtigruten har lenge samarbeidet tett med lokale produsenter og leverandører, og samarbeidet med Máret vil forsterke denne satsningen. Mange av ingrediensene i de nye rettene hentes fra lokale leverandører. Det sikrer ferske, kortreiste råvarer av høy kvalitet og bidrar til å støtte lokalsamfunnene langs ruten.

– Hurtigruten har alltid vært en brobygger mellom kystsamfunnene og reisende fra hele verden. Gjennom samarbeidet med Máret styrker vi satsingen på autentiske, bærekraftige matopplevelser. Samisk matkultur er en viktig del av den norske kulturen, og vi er stolte over å kunne løfte frem denne arven til våre gjester, sier Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten.

Mer om Máret Rávdná Buljo:

Máret er oppvokst i en reindriftsfamilie og har vært dedikert til reindriften siden barndommen. Hun fikk sin første rein da hun var ett år gammel og visste allerede som treåring at hun ville jobbe med reinen. I dag driver hun reindriftsgården Boazovázzi i Lødingen sammen med sin mann. Her får gjester oppleve samiske tradisjoner gjennom mat, fortellinger og håndverk. Hun har også dokumentert tradisjonelle slakteteknikker og bidratt til å utvikle systemer for å bevare samisk matkultur i moderne tid. I 2019 ble hun den første med samisk bakgrunn, og den yngste noensinne, til å vinne Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Emner

Kategorier


Hurtigruten er et norsk rederi og reiselivsselskap som seiler den legendariske kystruten mellom Kirkenes og Bergen, ofte omtalt som «verdens vakreste sjøreise». I tillegg til den tradisjonelle ruten tilbyr Hurtigruten også signaturrutene Nordkapplinjen og Svalbardlinjen, med en flåte på totalt ti skip.

Siden oppstarten i 1893 har Hurtigruten fraktet både lokale passasjerer, viktig gods, kjøretøy og turister trygt til 34 havner langs norskekysten.

Hurtigruten er en av Norges største maritime arbeidsgivere, med 1300 sjøfolk og lærlinger om bord. Selskapet samarbeider med lokale leverandører for å servere lokalmat i verdensklasse og tilbyr utvalgte utflukter til sine gjester, i samarbeid med lokale aktører.

Miljø og bærekraft står sentralt hos Hurtigruten. I 2009 kuttet Hurtigruten ut tungolje, og flåten består nå av fire hybridskip. Målet er et utslippsfritt skip innen 2030 gjennom det ambisiøse Sea Zero-programmet.

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten (+47) 480 27 700 (kun for presse, ikke SMS) Kontakt for kundehenvendelser
Caroline M. Nilsen

Caroline M. Nilsen

Pressekontakt PR- og kommunikasjonsrådgiver Hurtigruten +47 926 71 111
Hurtigruten