Gå videre til innhold
VIL UTVIKLE NORDKAPP: Hurtigruten vil skape flere arbeidsplasser og lokale verdier innen reiselivet langs norskekysten - blant annet med store investeringer på Nordkapp. Foto: ØRJAN BERTELSEN
VIL UTVIKLE NORDKAPP: Hurtigruten vil skape flere arbeidsplasser og lokale verdier innen reiselivet langs norskekysten - blant annet med store investeringer på Nordkapp. Foto: ØRJAN BERTELSEN

Pressemelding -

​Hurtigruten satser på norskekysten: Lanserer spektakulære planer for Nordkapp, Honningsvåg og Bergen

Sammen med lokale aktører lanserer Hurtigruten spektakulære planer flere steder langs norskekysten. På Nordkapp og i Honningsvåg skal det skapes nye arbeidsplasser og unike lokale opplevelser. I Bergen er målet å samle de fremste havmiljøene i verden og skape en ny grønn bydel.

- Når vi nå lanserer store utbyggingsplaner for Bergen, Nordkapp og Honningsvåg sammen med lokale samarbeidspartnere, er det fordi vi mener at disse destinasjonene – som er Norges mest kjente attraksjoner - fortsatt har et enormt potensiale. Vi vil ikke bare presentere fjorder og fjell, vi vil la besøkende ta del i lokalsamfunnet, få studere verdens fremste forskning på hav, oppleve moderne fiskerianlegg og høykvalitets reiselivsopplevelser, der miljø og bærekraft står i fokus, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

Tirsdag presenterte Hurtigruten planene for flere prosjekter langs norskekysten sammen med lokale aktører:

 • Et storstilt prosjekt i Bergen sammen med Havforskningsinstituttet der planen er å samle forskning, havnæringer, boliger og pulserende byliv i den nye planlagte bydelen på Dokken. Akvariet i Bergen er også invitert inn i prosjektet.
 • En omfattende nysatsing i Nordkapp blant annet sammen med Cape Fish. Målet er å bygge ny kai, opplevelsessenter og en restaurant med lokale råvarer rundt et fiskemottak i kommunen – i tillegg til opplevelsessenter, restaurant og hotell på selve Nordkapplatået.
 • .

  Finnmark: Nordkapp-opplevelser og fiskeri-samarbeid

  Hurtigruten er den aktøren som bringer desidert flest besøkende til Nordkapp. I 2018 tok selskapet med 193.000 gjester innom Honningsvåg og solgte 63.000 utflukter – de aller fleste til selve platået.

  Teksten fortsetter under bildet

  LOKALT SAMARBEID: I Honningsvåg skal Hurtigruten og Cape Fish skape nye og unike opplevelser - og flere arbeidsplasser. Foto: HURTIGRUTEN

  .

  - For å videreutvikle Nordkapp må store reiselivsprosjekter ha en lokal forankring. Samarbeidet mellom Cape Fish og Hurtigruten er et perfekt eksempel på dette. En kobling mellom fiskeri og reiseliv vil skape betydelige ringvirkninger både lokalt og nasjonalt, sier Cape Fish-direktør Bjørn-Ronald Olsen.

  Cape Fish er et lokaleid fiskeriselskap som i de siste årene også har satset innenfor reiselivet med blant annet eget hotell i Honningsvåg. Nå vil de samarbeide med Hurtigruten om å bygge ny kai til Hurtigrutens daglige anløp, et opplevelsessenter for turister, restaurant med lokale råvarer og utvikling av hotellet i Honningsvåg.

  .

  Nordkapp: Store investeringer og nye arbeidsplasser

  På selve Nordkapp-platået planlegger Hurtigruten å bygge et terrengtilpasset signalbygg. Diskret opparbeidet og med naturlige materialer er planen at bygningen skal inneholde et nytt opplevelsessenter for Nordkapp, en restaurant med lokale råvarer, spesialtilpassede utflukter i samarbeid med lokale leverandører, og et hotell med få men eksklusive rom.

  Hele Hurtigrutens nye Nordkapp-anlegg skal være åpent året rundt.

  - Vi skal satse på lokale arbeidsplasser, lokale råvarer, lokale samarbeidspartnere og lokal verdiskapning. En slik investering Hurtigruten nå foreslår vil ikke bare være viktig for Nordkapp, men for hele regionen, sier Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam – som legger til at en investering i Honningsvåg er avhengig av realisering av planene på Nordkapp.

  - Vi tar med gjester til verdens vakreste steder, fra Arktis og Nordvestpassasjen til Antarktis og Sør-Amerika. Men få steder kan måle seg med Nordkapp. Området fortjener et skikkelig løft i kvaliteten, og kommunen og lokalbefolkningen fortjener langt større ringvirkninger, sier Skjeldam.

  .

  Bergen: En helt ny bydel

  I Bergen presenterte Hurtigruten og Havforskningsinstituttet (HI) planer for hvordan bydelen Dokken kan bli. Også Akvariet i Bergen er invitert inn i prosjektet, som skal skape en levende bydel med aktivitet store deler av døgnet, et samlingspunkt for de fremste havmiljøene i verden og et bærekraftig opplevelsessenter både for lokalbefolkningen og reiselivet.

  – På Dokken har vi en unik mulighet til å samle havforskning, havnæringer, boliger og pulserende byliv – og slik skape en bydel hvor det er trivelig å oppholde seg, også etter arbeidstid. Det er stor stas å kunne presentere konkrete planer sammen med en sentral aktør som Hurtigruten, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne – som forteller at det er jobbet mye med nyskapende og innovative ideer for Dokken den siste tiden.

  .

  - Bergen er verdens hav-hovedstad

  - Med denne utviklingen av Dokken vil Bergen befeste posisjonen som verdens hav-hovedstad. Her vil vi samle de fremste havmiljøene – inkludert Hurtigruten – på et sted. I tillegg vil vi sikre utviklingen av Bergen som både gir en bærekraftig vekst og store lokale verdier, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam (bildet).

  .

  Noen av høydepunktene i planene fra Havforskningsinstituttet (HI) og Hurtigruten er:

 • En levende bydel med arbeidsplasser, beboere og opplevelser sentrert rundt havet.
 • Kafeer og restauranter basert på lokale råvarer, som sikrer aktivitet fra morgen til kveld.
 • Et opplevelsessenter i verdensklasse, både for lokalbefolkning, skoleklasser og reiselivet, der Akvariet i Bergen er invitert inn som en del av prosjektet.
 • Snuhavn med daglige anløp av Hurtigrutens miljøvennlige skip som en integrert del av bydelen, der gjestene som starter eller avslutter reisen med Akvariet, forskningen og tilbudene i den nye bydelen som en del av opplevelsen.
 • En grønn og tilgjengelig bydel med miljøvennlige løsninger i både arkitektur og infrastruktur, fra HIs planlagte «kosmer» for økosystemer, til Hurtigrutens landstrømanlegg og elektriske busser. All varetransport både til Hurtigrutens skip og andre virksomheter skal være elektrisk og samlet under bakkenivå.
 • - Her tenker vi byutvikling på en helt ny måte. Hele området skal være åpent og tilgjengelig for allmennheten, med en god blanding av boliger, næring, forskning og reiseliv. Sammen vil vi skape en grønn og elektrisk bydel. Dokken skal ikke bare være et forbilde for resten av Bergen, men for byer verden over, sier Skjeldam.   

  Emner


  Om Hurtigruten AS

  Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

  Selskapet driver den legendariske Kystruten Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger. 

  Hurtigrutens stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør. 

  Vinteren 2018 lanserer Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen året etter. 

  Kontakter

  Pressevakt Hurtigruten

  Pressevakt Hurtigruten

  Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten, rutetrafikken Bergen-Kirkenes og MS Trollfjord. Kontaktnummer for kundehenvendelser finnes her: https://www.hurtigruten.no/kontakt-oss/ (+47) 48 02 77 00 (kun for presse, ikke SMS)

  Relatert innhold

  VARSLER DAGLIGE SEILINGER: Hurtigruten skal også fremover drive størstedelen av Kystruten Bergen - Kirkenes. Likevel varsler selskapet daglige seilinger langs ruta. Foto: HURTIGRUTEN

  ​Hurtigruten satser: Daglige seilinger langs norskekysten også med Kystruten-oppdeling

  Samferdselsdepartementet har bestemt at Kystruten Bergen – Kirkenes skal deles mellom to aktører. Hurtigruten får 7 av de 11 skipene, men varsler likevel full helårssatsing på kysten: - Hurtigruten skal seile fra Bergen mot Kirkenes hver dag – også de dagene vi ikke har fått anbud, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.
  - Vi i Hurtigruten er glade for å skulle levere tjenester til kysten, slik vi ha

  TOTALOPPGRADERING: Slik blir nye Explorer Lounge & Bar på MS Finnmarken etter oppgraderingen som skal skje i første kvartal 2020. Foto: Hurtigruten

  ​Hurtigruten lanserer nytt ekspedisjonsskip: MS Finnmarken får historisk oppgradering

  Hurtigrutens MS Finnmarken skal bygges om til et helt nytt, premium ekspedisjonscruisekip – i det som blir den mest omfattende oppgraderingen i Hurtigrutens historie.
  Fra 2021 skal nyoppussede MS Finnmarken seile året rundt på ekspedisjonscruise til håndplukkede destinasjoner langs norskekysten.
  Men etter at den omfattende oppgraderingen er ferdig våren 2020, kan Hurtigrutens gjester få en

  Hurtigruten Group