Gå videre til innhold

Pressemelding -

Koronasituasjonen: Statusoppdatering fra Hurtigruten

Hurtigruten bestemte mandag å stoppe alle ekspedisjonscruise-seilinger inntil videre. MS Fridtjof Nansen og MS Spitsbergen blir liggende til kai etter at de nåværende cruisene avsluttes.

Oppdatert: 07. august kl 19.38

MS Roald Amundsen ligger til kai i Tromsø. Alle de 158 besetningsmedlemmene på skipet har blitt testet for koronasmitte. 41 har testet positivt for covid-19, mens 117 har testet negativt. 

Etter at de første besetningsmedlemmene testet positivt fredag formiddag, har Hurtigruten jobbet tett med Tromsø kommune om oppfølging av situasjonen.

- Tromsø kommune har vært på flere inspeksjoner om bord i samarbeid med Hurtigruten. Etter inspeksjonen onsdag ettermiddag, kom kommunen med to konkrete tilbakemeldinger. At smittevernet fungerte godt. Men at de ønsket endringer i organisering av det medisinske arbeidet om bord. Dette ble umiddelbart fulgt opp fra Hurtigrutens side onsdag ettermiddag, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Fire av de filippinske besetningsmedlemmene som testet positivt, har vært innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). To av disse er skrevet ut og er i karantene. Torsdag ble det kjent at ytterligere to mannskapsmedlemmer har blitt lagt inn på sykehuset.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har 21 av gjestene på MS Roald Amundsens seilinger 17. og 24. juli testet positivt for covid-19.

Oppdaterte smittetall kan du finne på Folkehelseinstituttets nettsider FHI.no

- Det viktigste for oss nå er å ta vare på og følge opp alle våre gjester og kolleger. Vi jobber tett sammen med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune og lokale helsemyndigheter for oppfølging, varsling, videre testing og smittesporing, sier Ege.

Hurtigruten bestemte mandag morgen å stoppe alle ekspedisjonscruise-seilinger inntil videre.

.

Hurtigruten har i dag to ekspedisjonscruiseskip i drift. Status på disse er som følger:

MS Fridtjof Nansen

Ekspedisjonscruiseskipet MS Fridtjof Nansen avsluttet kom fredag tilbake til Hamburg etter et to uker langt cruise. Det har vært 171 passasjerer og et mannskap på 162 om bord.

Som Hurtigruten opplyste om på mandag, var fire av mannskapet isolert om bord med lette forkjølelsessymptomer. Alle disse fire testet tirsdag negativt for covid-19.

Onsdag kveld kom resultatet for de andre testene som ble tatt om bord. Hele mannskapet på 162 testet negativt. 168 av de 171 gjestene testet også negativt. Tre gjester valgte å ikke la seg teste, og måtte fortsette å opphold seg på lugaren frem til ankomst.

- Vi er selvfølgelig veldig glade for at alle testet negativt. Vi har ikke hatt grunn til å mistenke smitte om bord på MS Fridtjof Nansen, men har tatt alle forholdsregler. Hurtigruten har vært i tett dialog med myndighetene i Norge og Tyskland, og fulgt alle råd og anbefalinger fra dem, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten. 

Gjestene fra MS Fridtjof Nansen gikk fredag i land i Hamburg. 

MS Spitsbergen

Ekspedisjonscruiseskipet MS Spitsbergen kom torsdag morgen til Tromsø. Medisinsk personell fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) testet alle de 70 mannskapsmedlemmene og 64 gjestene om bord på skipet. Samtlige 134 testet negativt.

- Det er svært gode nyheter at alle nå har testet negativt. Vi har hatt et godt samarbeid med Tromsø kommune og smittevernmyndighetene, som har jobbet raskt og effektivt med testsvarene. Det blir gjort en enorm innsats, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Gjestene fra MS Spitsbergen begynte fredag å gå i land i Tromsø. 

Gjennomfører ekstern gransking – venter på svar

Hurtigruten har avdekket flere feil i egne rutiner i forkant av sykdomstilfellene på MS Roald Amundsen. Derfor har selskapet engasjert DNV GL til å gjennomføre en full ekstern granskning.

- Den foreløpige gjennomgangen av det som har skjedd på MS Roald Amundsen viser flere avvik fra prosedyrene våre. Det er ikke godt nok. Det har skapt en krevende og alvorlig situasjon. Til våre gjester, ansatte og alle som er glad i Hurtigruten, vil jeg beklage dette, sier konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Hurtigruten vil også bistå også politiet, som gjennomfører en etterforskning av saken.

- Etter smitteutbruddet på MS Roald Amundsen har vi avdekket flere brudd på rutiner, blant annet når det gjelder karantene for utenlandsk mannskap og deling av informasjon internt i selskapet, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Hurtigruten har også vært tydelige på at gjestene som reiste med MS Roald Amundsen burde fått informasjon tidligere.

- Vi har vi gjort feil. Informasjon om råd, anbefalinger og avtaler med Folkehelseinstituttet (FHI) har ikke blitt videreformidlet internt. Dette skyldes svikt i våre interne informasjonsrutiner. Det beklager vi på det sterkeste, sier Ege.

- Vi har iverksatt en ekstern granskning av hele hendelsesforløpet. DNV GL skal nå gå gjennom hele hendelsen i detalj, og komme til bunns i alt som har skjedd. Inntil dette er på plass, ber vi om forståelse for at vi ikke kan gå inn på alle detaljer i saken akkurat nå, sier Ege.

- Men det er viktig for oss å understreke at vi har aldri prøvd å skjule noe eller holde tilbake informasjon. Manglende og for dårlig tilgang på informasjon internt i selskapet har ført til at vi ikke har klart å ha en god og åpen nok kommunikasjon ut av selskapet de siste dagene, sier Ege.

***

På grunn av ekstremt stor pågang fra norsk og internasjonal media, får vi dessverre ikke besvart alle pressehenvendelser og detaljspørsmål løpende per telefon. Vi ber om at mediehenvendelser også sendes til press@hurtigruten.com - så vil de bli besvart så raskt som mulig.

Emner

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten, rutetrafikken Bergen-Kirkenes og MS Trollfjord. Kontaktnummer for kundehenvendelser finnes her: https://www.hurtigruten.no/kontakt-oss/ (+47) 48 02 77 00 (kun for presse, ikke SMS)
Tarjei Kramviken

Tarjei Kramviken

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Hurtigruten +47 97600637
Øystein Knoph

Øystein Knoph

Pressekontakt Head of Media Operations Hurtigruten +47 977 39 224

Relatert innhold

Hurtigruten Group