Gå videre til innhold
TIL SVALBARD - MED BATTERI: Verdens første hybriddrevne cruiseskip MS Roald Amundsen skal i sommer seile ekspedisjonscruise til Svalbard. Foto: OSCAR FARRERA/Hurtigruten
TIL SVALBARD - MED BATTERI: Verdens første hybriddrevne cruiseskip MS Roald Amundsen skal i sommer seile ekspedisjonscruise til Svalbard. Foto: OSCAR FARRERA/Hurtigruten

Pressemelding -

​Hurtigruten starter hybrid-seilinger rundt Svalbard

I sommer skal MS Roald Amundsen bli første hybridskip som seiler rundt hele Svalbard. Med flere skip i drift langs norskekysten vil Hurtigrutens gjester få de spektakulære norske fjordene nærmest for seg selv de neste månedene.

- Sommeren 2020 blir en av de mest spesielle i norsk reiselivs historie. Samtidig er det en helt unik mulighet til å oppleve noen av Norges råeste reisemål nesten mutters alene, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Etter at koronakrisen nærmest la reiselivet brakk over natten, har Hurtigruten jobbet på spreng med å få opp igjen aktiviteten og få ansatte tilbake i arbeid.

Nå er flere av detaljene på plass:

.

Norskekysten - helt for deg selv

MAJESTETISK: Ny-oppgraderte MS Finnmarken i Trollfjorden forrige uke. Foto: THOMAS HORN TEIGEN/Hurtigruten

I rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes – der Hurtigruten har seilt siden 1893 – vil selskapet inntil videre drive fire skip. Skipene følger den vanlige ruteplanen med anløp i 34 havner, kortreist lokalmat og et omfattende utfluktsprogram i samarbeid med lokale leverandører langs hele kysten.

De siste ukene har Hurtigruten hentet tilbake over 400 permitterte for å sette flere skip tilbake i drift.

- Det føles godt å kunne hente tilbake ansatte, og gjøre det vi kan for å bidra til at små og store bedrifter langs hele kysten kan få opp aktiviteten igjen, sier Skjeldam.

Vanligvis seiler Hurtigruten med 11 fullbookede skip i rutetrafikken gjennom hele sommeren. Selv med bare noen få skip i drift, ser belegget ut til å ligge på rundt 30 prosent i sommer.

- Vi har god plass på alle seilingene. Det er fordi nordmenn klarer ikke å dekke opp for de utenlandske turistene som ikke får komme inn i landet, sier Skjeldam.

LES MER: Opplev Norge med Hurtigruten i sommer

.

Unike hybrid-cruise

UNIKE OPPLEVELSER: Kajakkpadling er blant aktivitetene på Hurtigrutens Svalbard-seilinger. Foto: LISE DREISTEL/Hurtigruten

Hurtigruten setter i sommer inn verdens første hybriddrevne cruiseskip, MS Roald Amundsen, på spesialseilinger fra Tromsø via Bjørnøya til Svalbard. Mens de 8 dager lange turene utforsker sør- og vestkysten av Svalbard, har ekspedisjonen som har avgang fra Tromsø 31. juli et historisk sus:

Sammen med rundt 200 gjester håper mannskapet å bli det første hybriddrevne skipet som klarer å seile rundt hele Svalbard.

Med polarheltens navn har skipet blitt det første cruiseskipet i verden som seiler på batterier, det første hybriddrevne skipet i Antarktis, det første hybridskipet gjennom Nordvestpassasjen og det første hybriddrevne skipet gjennom Panamakanalen.

- Ekspedisjonscruise handler om å flytte grenser, og nå kan du være med på noe helt unikt. Det vil være en historisk begivenhet, helt i Roald Amundsens ånd, sier Skjeldam.

LES MER om MS Roald Amundsens Svalbard-eventyr her

.

Åpner hotell – satser på kortcruise med Minutt for minutt-skipet

TIL SVALBARD, FRA SVALBARD: MS Spitsbergen skal sommeren 2020 seile ut fra Longyearbyen. Foto: KARSTEN BIDSTRUP/Hurtigruten

MS Spitsbergen, som i vinter seilte seg inn i norske hjerter som hovedrolleinnehaver i NRK-suksessen Svalbard Minutt for Minutt, skal i sommer seile kortcruise ut fra Longyearbyen.

De 6 dager lange ekspedisjonene tar deg med til noen av de råeste områdene på de vestlige og sørlige delene av Svalbard.

- Svalbard-seilingene både med MS Roald Amundsen og MS Spitsbergen har blitt veldig godt mottatt. For å gi gjestene enda bedre plass om bord, har vi satt ned kapasiteten på begge skipene. Så det kan lønne seg å være raskt ute om du vil sikre deg en norgesferie du aldri vil glemme, sier Skjeldam.

Gjennom datterselskapet Hurtigruten Svalbard er Hurtigruten også øygruppens største og eldste landbaserte reiselivsbedrift. I tillegg til restauranter og hoteller, tilbyr Hurtigruten Svalbard et bredt utvalg av opplevelser i den arktiske villmarken.

Pågangen fra eventyrlystne nordmenn den siste tiden har vært så stor at Hurtigruten Svalbard nå har bestemt seg for å åpne enda et av sine coronastengte hoteller – det helt unike Funken Lodge.

- Reiselivet er en bærebjelke i Svalbardsamfunnet, og vi er svært glade for at regjeringen gradvis åpner opp for mer aktivitet. Det gjør at vi kan få flere tilbake i jobb. Vi ser også veldig god pågang for bestillinger inn i 2021, sier Skjeldam.

TRE UNIKE MÅTER Å OPPLEVE SVALBARD: Til lands, kortcruise, hybridskip - finn ditt neste eventyr!

.

2021 foran fjoråret

Hurtigruten ser også en svært god pågang for bestillinger til 2021, både på seilingene langs norskekysten og ekspedisjonscruise til blant annet Antarktis og Arktis.

- For 2021 ligger vi faktisk litt foran fjoråret. Det er utrolig inspirerende i en tid som har vært preget av reiserestriksjoner og usikkerhet. Det viser at etterspørselen er der. Og det viser at folk vil ha unike opplevelser, med reiser både til Norge og med Hurtigruten, sier Skjeldam (bildet).


Han roser regjeringen for å ha fått på plass mer konkrete lovnader om lettelser i Europas strengeste reiserestriksjoner.

- Å få på plass en konkret åpningsdato for europeiske gjester er viktig for hele den norske reiselivsnæringen. Det skaper en trygghet og forutsigbarhet utenlandske turister trenger for å velge Norge i stedet for andre reisemål. Dette er ekstremt gode nyheter etter en krisesommer for norsk reiseliv, sier Skjeldam.  

.

Vil i land og i gang

MS Roald Amundsens hybriddrevne søsterskip MS Fridtjof Nansen skal i sommer seile på ekspedisjonscruise fra Hamburg langs norskekysten. Foreløpig gjør reiserestriksjoner at gjestene ikke kan gå i land. Men reiseruten er lagt opp for at den lett kan justeres så snart restriksjonene lettes.

- Hverken vi, lokalsamfunnene eller gjestene har noe å tjene på at de bare blir om bord. Så fort det er mulig skal vi ta gjestene med på aktiviteter på land sammen med lokale aktører. Skjer det underveis i et cruise, er vi klare med gjester med en gang, sier Skjeldam. 

Emner


Om Hurtigruten AS

Hurtigruten ble grunnlagt i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Selskapet driver den legendariske ruten mellom Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger.

Hurtigruten er en av de største norske reiselivsaktørene. Hurtigruten samarbeider med flere hundre små og store selskaper, og skaper verdier for flere milliarder kroner årlig og flere tusen arbeidsplasser langs hele kysten.

Hurtigruten er en av Norges største maritime arbeidsplasser, og sysselsetter om lag 10 prosent av alle norske sjøfolk. Selskapet er Norges største maritime lærlingbedrift.

Hurtigruten regnes som verdens grønneste cruiserederi. Selskapets stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør.

I 2019 lanserte Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen i 2020. Begge skipene er bygget ved Kleven verft i Ulsteinvik.

Hurtigruten hadde i 2019 en omsetning på nesten 6 milliarder kroner, og leverte tidenes beste overskudd som i sin helhet er re-investert i selskapet. Hurtigruten har om lag 3000 ansatte, og driver en moderne flåte på 16 skip.

Kilde: Store Norske Leksikon / Hurtigruten

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten Norge og rutetrafikken Bergen-Kirkenes. Kontaktnummer for kundehenvendelser finnes her: https://www.hurtigruten.no/kontakt-oss/ (+47) 48 02 77 00 (kun for presse, ikke SMS)
Tarjei Kramviken

Tarjei Kramviken

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Hurtigruten Norge +47 97600637

Relatert innhold

Hurtigruten Group