Pressemelding -
Her testes fremtidens Hurtigruten-skip hos Sintef
Store seil, kontraroterende propeller, et moderne skrogdesign, luftsmøring og en rekke andre nyvinninger undersøkes når det siste designet av Hurtigrutens Sea Zero-skip blir grundig testet.
De siste månedene er det gjort en rekke simuleringer og undersøkelser på SINTEF Oceans laboratorier på Tyholt i Trondheim.
- Vi lærer mye nytt fra disse testene, og vi ser nå at mange av de ambisiøse målene i dette prosjektet også kan gjennomføres i praksis, sier driftsdirektør Gerry Larsson-Fedde i Hurtigruten.
Gjennom Sea Zero-prosjektet ønsker Hurtigruten å designe et skip som kan seile uten utslipp i normal drift fra rundt 2030.
Hovedmålet er å designe et energieffektivt skip som vil bruke 40-50 prosent mindre energi enn dagens skip. Skipet har store batteripakker som hovedkilde til energi, assistert av en rekke andre systemer.
Saken fortsetter under bildene.
Grundige tester
Simuleringene er gjort både digitalt og med en 8 meter lang modell i havbasseng og i slepetanken hos SINTEF Ocean. I tillegg skal virkningen av propellene og systemet for luftsmøring undersøkes nøye i en kavitasjonstunnel.
- Testene så langt viser lovende resultater for å redusere energibehovet nok til å gjøre utslippsfri drift mer realistisk, sier forskningsleder Anders Alterskjær i SINTEF Ocean.
- For å forstå samspillet mellom teknologiene bruker vi datasimuleringer og har utviklet nye teknikker og måleinstrumenter for testing av skipsmodeller, sier Alterskjær.
Sea Zero
Skipet er designet av Vard Design i Ålesund, og det er brukt hurtigruteskipene MS Midnatsol og MS Trollfjord som referanser, men med store endringer. Det nåværende designet er det tredje runden av konseptutviklingen.
- For hver runde gjør vi endringer for å optimalisere designet. Nå er skipet blitt 8 meter lengre og litt bredere, og høyden er tatt ned med ett dekk. Det gir blant annet bedre stabilitet. Vi har også gått fra tre til to seil, sier Larsson-Fedde.
Designet av Sea Zero-skipet ligger dermed an til å bli tidenes lengste Hurtigruteskip med sine 143,5 meter. Det er 5 meter lengre enn tidligere rekordholder MS Finnmarken, som i dag heter MS Otto Sverdrup.
Flere bilder er tilgjengelig lengre den på denne siden.
Fakta om Sea Zero
- Målsetning om å bygge verdens mest energieffektive skip.
- Kontraroterende propeller fra Brunvoll for fremdrift, med podder for manøvrering.
- To store seile med solcellepaneler. Seilene kan heves og senkes etter behov for blant annet kunne å seile under bruer.
- Luftsmøring der små luftbobler pumpes ut under skroget for å redusere motstanden i vann.
- Energieffektive systemer for varme og kjøling.
- Smartlugarer for å bedre kunne styre og overvåke energibruk.
- Beregninger viser at energibesparelsene potensielt er rundt 40-50 prosent sammenlignet med dagens skip.
- Sea Zero er et forsknings- og utviklingsprosjekt der Hurtigruten samarbeider med partnere som SINTEF, Cavotec SA, Vard Design, DNV, Brunvoll, Plug, Corvus Energy, Teknotherm, Sustainable Energy Catapult, Jotun, Sjøfartsdirektoratet, Norske Havner og Bergen Havn.
Om Hurtigruten
Hurtigruten er et norsk rederi og reiselivsselskap som seiler den legendariske kystruten til 34 havner mellom Kirkenes og Bergen, ofte omtalt som «verdens vakreste sjøreise».
I tillegg til den tradisjonelle ruten tilbyr Hurtigruten også signaturrutene Nordkapplinjen og Svalbardlinjen. Flåten består totalt av ti skip.
Hurtigrutens historie strekker seg tilbake til grunnlegger Richard With og den første avgangen i 1893. I dag bygger vi på over 130 års erfaring når vi frakter lokale passasjerer, viktig gods, kjøretøy og turister trygt langs norskekysten.
Hurtigruten har over 2100 ansatte og er en av Norges største maritime arbeidsgivere og lærebedrifter. Vi samarbeider med lokale leverandører, serverer mat i verdensklasse og tilbyr en rekke utvalgte utflukter i samarbeid med lokale aktører.
Miljø og bærekraft står sentralt hos Hurtigruten. I 2009 kuttet Hurtigruten ut tungolje, og flåten består av fire hybridskip. Målet er et skip som kan seile uten utslipp i normal drift innen 2030 gjennom det ambisiøse Sea Zero-programmet.