Gå videre til innhold
MS Richard With er ett av de to Hurtigruten-skipene som skal seile i den midlertidige reserveruten mellom Bodø og Kirkenes. Foto: HURTIGRUTEN
MS Richard With er ett av de to Hurtigruten-skipene som skal seile i den midlertidige reserveruten mellom Bodø og Kirkenes. Foto: HURTIGRUTEN

Pressemelding -

Slik blir Hurtigrutens midlertidige reserve-ruter

Corona-krisen har tvunget Hurtigruten til midlertidig å ta 14 av 16 skip ut av drift. Fram til slutten av april, skal to skip sikre den viktige transporten av lokalpassasjerer, gods og nødvendige varer i en spesialtilpasset rute mellom Bodø og Kirkenes.

Hurtigruten har i løpet av de siste dagene permittert nesten 3000 ansatte, og kunngjorde onsdag at selskapet midlertidig stopper så å si hele virksomheten til slutten av april.

For første gang i moderne tid, gjør nasjonale og lokale restriksjoner og karantenebestemmelser det umulig å opprettholde den daglige rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes, som Hurtigruten har drevet siden 1893.

- Vi har vært i løpende dialog med regjeringen om hvordan vi kan ivareta den aller mest samfunnskritiske delen av tjenestene som kysten trenger gjennom den verste krisen. Vi har fått på plass en løsning med to skip for å sikre transport av lokalpassasjerer, i tillegg til gods, post, medisiner og andre varer som samfunnene langs kysten trenger, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten (bildet).

.

Ny rute – samme muligheter

Den nye midlertidige ruten, som kun er åpen for lokalpassasjerer og gods, skal seile mellom en rekke små og store havner mellom Bodø og Kirkenes. Det nye rutetilbudet gir havnene på ruten to ukentlige anløp.

Det er de to nylig oppgraderte skipene MS Richard With og MS Vesterålen som skal settes inn i den nye reserveruten. Begge vil ha kapasitet til å ta både passasjerer, kjølelast, frys og tørrgods.

Det blir plass til maks 150 gjester om bord på skipene, som skal seile med et mannskap på om lag 25 personer.

- Å måtte stanse nesten all virksomheten vår er tøft. Men på grunn av situasjonen, er dette det eneste vi kan gjøre nå. Det er en helt ekstraordinær krise som nå rammer Norge, og den treffer også Hurtigruten hardt. Det tvinger frem helt ekstraordinære tiltak, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

.

Strenge tiltak – ingen smittetilfeller

Hurtigruten har ikke hatt mistenkte eller bekreftede tilfeller av coronavirus på noen skip, verken blant ansatte eller gjester.

Men Hurtigruten har de siste ukene blitt stadig sterkere påvirket av de nødvendige smitteverntiltakene myndighetene har innført. Corona-krisen rammer reiselivsbransjen hardt.

- Vi jobber med hundrevis av små og mellomstore bedrifter i Norge. Alle trenger hjelp. Vi mener at tiltakene fra myndighetene må konkretiseres og målrettes slik at selskaper i reiselivsnæringen kan sikre likviditeten fremover, ikke bare på kort sikt. Ellers vil vi se uopprettelig skade og konkurser som kunne vært unngått. Dette handler om titusenvis av arbeidsplasser, sier Skjeldam.

.

Ny rutetabell

MS Vesterålen vil starte seilinger på nordgående rute fra Bodø 19. mars, mens MS Richard With starter sørgående seilinger fra Honningsvåg 20. mars.

De to skipene vil trafikkere havnene: Bodø, Harstad, Tromsø, Skjervøy, Øksfjord, Hammerfest, Havøysund, Honningsvåg, Kjøllefjord, Berlevåg, Båtsfjord, Vadsø (sør), Vardø (nord) og Kirkenes.

En rundreise vil ta seks dager. 

.

***

OPPDATERT: Fra 25. mars vil Hurtigruten vil gjøre anløp i Svolvær på både nord- og sørgående seilinger. I tillegg, vil det være anløp på Finnsnes og i Mehamn de gangene godsmengden gjør dette nødvendig. 

Mer informasjon og den nye rutetabellen finnes her

.

.***

.

De øvrige Hurtigruten-skipene vil bli lagt i midlertidig opplag ved egnede havneanlegg langs kysten til skipene etter planen skal være tilbake i rute fra 20. april.

Det er foreløpig ikke bestemt hvor MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen, MS Midnatsol og MS Fram eventuelt skal legges i opplag inntil de skal tilbake i normal drift. 

.

Skip Sted
MS Nordlys Ålesund
MS Nordkapp Ålesund
MS Spitsbergen Ålesund
MS Finnmarken Trondheim
MS Trollfjord Tromsø
MS Polarlys Sortland
MS Kong Harald Sortland
MS Lofoten Hammerfest
MS Nordnorge Hammerfest
MS Fridtjof Nansen Bergen


I en tidligere versjon av denne saken sto det at MS Fridtjof Nansen midlertidig skulle legges i opplag i Åndalsnes. Det medfører ikke riktighet. Sted for opplag er ikke endelig bestemt.

Emner


Om Hurtigruten AS

Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Hurtigrutens stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør.

Selskapet driver også den legendariske ruten mellom Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger.

I 2019 lanserte Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen i 2020. 

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten Norge, rutetrafikken Bergen-Kirkenes og MS Trollfjord. Kontaktnummer for kundehenvendelser finnes her: https://www.hurtigruten.no/kontakt-oss/ (+47) 48 02 77 00 (kun for presse, ikke SMS)

Relatert innhold

Hurtigruten Group