Gå videre til innhold
Foto: Carsten Pedersen/Hurtigruten
Foto: Carsten Pedersen/Hurtigruten

Pressemelding -

​Hurtigruten Norge øker kapasiteten langs norskekysten: Skal seile med fem skip mellom Bergen og Kirkenes

Hurtigruten har jobbet for å få på plass en avtale om flere skip langs norskekysten. Det har gitt resultater: Fra januar setter Hurtigruten Norge inn fem skip i ruten mellom Bergen og Kirkenes for å styrke gods- og lokaltrafikken.

På grunn av pandemien og reiserestriksjoner har Hurtigruten Norge måttet redusere driften av rutetrafikken langs norskekysten til et minimum etter at kundegrunnlaget falt bort. Fra januar skal trafikken trappes opp betydelig.

Samferdselsdepartementet og Hurtigruten har nå inngått en tilleggsavtale som sikrer at trafikken utvides både i antall skip og antall anløp. Fra januar 2021 vil alle de 34 havnene langs den tradisjonsrike ruten mellom Bergen få anløp omtrent annenhver dag.

- Det er en utrolig god nyhet for hele kysten, for lokalpassasjerer og godskunder, og ikke minst for flere hundre sjøfolk som har gått i uvisshet hjemme. Det blir veldig fint å få flere kolleger i arbeid, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group.

.

Stort engasjement

Både fagforeninger, et tverrpolitisk flertall, Hurtigruten og lokalsamfunn og aktører langs hele kysten har vært pådrivere for å få på plass en løsning.

- Engasjementet og støtten vi har sett langs hele kysten for å få tilbake flere skip i rute har vært ekstremt motiverende. Vi har vært tydelige på at vi ønsker å seile langs hele kysten med flere skip. Og vi er veldig glade for at Samferdselsdepartementet har jobbet sammen med oss for å finne en løsning. Dette viser at Hurtigruten fortsatt er en livsnerve langs kysten snart 130 år etter første seiling, sier Skjeldam.

Fra januar går Hurtigruten Norge inn i en ny 10-årig anbudsavtale i rutetrafikken på norskekysten – som selskapet har drevet siden starten i 1893. Hurtigruten skal drive 7 skip, mens Havila Kystruten etter planen skulle drevet 4.

.

Tilleggsavtalen betyr i korte trekk at:

  • Samferdselsdepartementet har bestemt at det første kvartal 2021 skal seiles med 5 av 11 skip i Kystruten Bergen – Kirkenes.
  • Hurtigruten Norge skal drive samtlige fem skip, som skal seile hele strekningen Bergen – Kirkenes – Bergen.
  • Med fem av Hurtigruten Norges skip i rute, sikrer avtalen alle de 34 havnene langs kysten anløp omtrent annenhver dag.
  • Opptrappingen betyr at et stort antall/flere hundre permitterte sjøfolk i Hurtigruten Norge vil kunne komme tilbake på jobb.
  • Tilleggsavtalen gjelder for første kvartal 2021.

Kilde: Samferdselsdepartementet/Hurtigruten Norge

.

Helt fra starten i 1893 har rutetrafikken langs norskekysten blitt drevet med en kombinasjon av lokalpassasjerer, gods og turister. De siste tiårene har turistinntektene vokst seg flere ganger større enn inntektene fra lokaltransport, og anbudsavtalen med departementet forutsetter at inntekten fra turistene ligger til grunn.

.

- Vår del av dugnaden

KONSERNSJEF: Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group
.

- Vi seiler i en pandemi, og reiserestriksjoner gjør at ingen reiser akkurat nå. Det betyr at vi driver med tap i dag, og vi vet at tapene vil øke når vi setter flere skip i drift, sier Skjeldam.

Tilleggsavtalen med Samferdselsdepartementet innebærer at Hurtigruten Norge tar størstedelen av ekstrakostnadene selv.

- Vi vet at pandemien er forbigående, og at det vil bli bedre utover i 2021. Derfor skal vi ta vår del av dugnaden. For oss har det viktigste vært å få på plass igjen lokaltrafikken langs hele kysten og få flere i arbeid, sier Skjeldam.

Hvert eneste år bringer Hurtigruten rundt 340.000 passasjerer til og fra de 34 havnene mellom Bergen og Kirkenes. De 11 skipene frakter i tillegg rundt 100.000 tonn med gods langs hele kysten – selv om anbudsavtalen med Samferdselsdepartementet kun dekker de aller nordligste havnene.

- Vi gleder oss til å fylle skipene med gjester og bidra til mer aktivitet og større ringvirkninger langs hele kysten. Men det blir noen tøffe måneder før vi kommer dit. Derfor er jeg glad for at vi fått på plass en løsning som gir forutsigbarhet i en svært uforutsigbar tid, sier Skjeldam. 

.

***

Hurtigruten starter nå arbeidet med detaljene i opptrappingsplanen, inkludert hvilke skip som skal seile på hvilke dager. Hurtigrutens nettsider blir oppdatert, og berørte gjester vil bli informert når mer informasjon er klar. 

***

Emner


Om Hurtigruten Group

Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 127 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Hurtigruten Group har to store virksomhetsområder:

Hurtigruten Norge, som driver den legendariske ruten mellom Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger.

Hurtigruten Expeditions, som driver internasjonal ekspedisjonscruisevirksomhet med en stadig voksende flåte av små, spesialbygde ekspedisjonscruiseskip til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør.

I 2019 lanserte Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen i 2020. 

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten (+47) 480 27 700 (kun for presse, ikke SMS) Kontakt for kundehenvendelser
Tarjei Kramviken

Tarjei Kramviken

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Hurtigruten +47 976 00 637

Relatert innhold

Foto: Øivind Haug/Equinor

​Hedda Felin ny sjef for Hurtigruten Norge

Equinor-topp Hedda Felin blir ny administrerende direktør for Hurtigruten Norge. Nå skal hun lede Hurtigrutens satsing på en av Norges mest ikoniske merkevarer.

Hurtigruten