Gå videre til innhold
Hurtigruten får nye eiere: Investerer mer enn 360 millioner euro i virksomheten

Pressemelding -

Hurtigruten får nye eiere: Investerer mer enn 360 millioner euro i virksomheten

Hurtigruten annonserer i kveld at selskapet er kjøpt opp av en eiergruppe bestående av eksisterende investorer, og har mottatt om lag 110 millioner euro i ny, langsiktig finansiering. Det nye oppsettet gir et solid grunnlag for fremtidig vekst og fortsatt utvikling av Hurtigruten som Norges ledende kystruterederi. Oppkjøpet vil samtidig markere sluttføringen av arbeidet med å etablere Hurtigruten og HX (Hurtigruten Expeditions) som to helt separate selskaper.

- Dette er en viktig milepæl for Hurtigruten. Denne løsningen legger til rette for at vi kan fortsette arbeidet med å realisere våre langsiktige mål, muliggjøre bærekraftig vekst og skape enda bedre kundeopplevelser. Vi ser frem til å jobbe sammen med våre nye eiere, sier Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten.

Hedda Felin, CEO Hurtigruten
Hedda Felin, CEO Hurtigruten. Photo: Kristian Dale, Hurtigruten


Under det nye eierskapet, som består av eksisterende investorer som Arini Capital Management, Albacore Capital og Barings, skal Hurtigruten fortsette som før, med hovedfokus på å drive kystruten og skape den beste gjesteopplevelsen på norskekysten, også kjent som «verdens vakreste sjøreise». Etter mer enn 130 år som transportør av gods, lokalpassasjerer og turister, er det ingen andre selskap som kjenner Norges kystlinje som Hurtigruten og de nesten 2000 medarbeiderne til sjøs og på land.

Hurtigruten ser en sterk etterspørsel etter sine produkter hvor bestillingene per 24. november for 2025 ligger 24 prosent høyere enn samme tid i fjor for 2024, og selskapet er klar for ytterligere akselerasjon i 2026.

- Hurtigruten er en sterk merkevare med lang historie som har gjort seg bemerket i over hundre år som en kystrute- og cruiseoperatør i verdensklasse. Vi ser frem til å støtte Hurtigrutens ledergruppe og medarbeidere i arbeidet med å realisere selskapets betydelige potensial samtidig som de skal fortsette å skape unike reiseopplevelser til gjestene om bord på skipene, sier Torben Geisler i Arini på vegne av eiergruppen.

Transaksjonen vil bidra til betydelig reduksjon av Hurtigrutens og konsernets samlede gjeld. Total gjeldsreduksjon for konsernet vil være på over 1 milliard euro, med en gjenværende gjeld på om lag 400 millioner euro. Samtidig forlenges låneforfallene på gjenværende gjeld til tidligst 2030.

Hurtigruten vil fortsette som et frittstående selskap med hovedkontor i Oslo, og selskapet vil eie og drive sine 10 skip under norsk flagg.

Hedda Felin og hennes ledergruppe skal fortsatt lede Hurtigruten. Som tidligere annonsert, forsterkes ledergruppen ytterligere fra 1. desember når Per-Hermod Rasmussen blir ny finansdirektør. Rasmussen vil ha en sentral rolle i utøvelsen av selskapets finansielle strategi og vil tilføre verdifull kompetanse til Hurtigruten.

Eierskiftet har ingen praktisk betydning for Hurtigrutens kundetilbud, forretningspartnere eller den daglige driften.

Transaksjonen forventes gjennomført i januar 2025.

Media kan kontakte Hurtigruten på press@hurtigruten.com for kommentarer eller spørsmål.


Hurtigruten er et norsk rederi og reiselivsaktør som opererer den legendariske kystruten mellom Bergen og Kirkenes, ofte kalt «verdens vakreste sjøreise». I tillegg til den tradisjonelle kystruten, tilbyr Hurtigruten signaturruter som Nordkapplinjen og Svalbardlinjen, med en flåte på totalt ti skip.

Siden etableringen i 1893 har Hurtigruten fraktet lokale passasjerer, viktig gods, kjøretøy og turister til 34 havner langs norskekysten, med sikkerhet og kompetanse som høyeste prioritet.

Som en av Norges største maritime arbeidsgivere sysselsetter Hurtigruten rundt 2000 ansatte, hvorav 1500 sjøfolk og lærlinger. Selskapet samarbeider med lokale leverandører for å tilby lokal mat i verdensklasse om bord og tilbyr nøye utvalgte utflukter for sine gjester, i samarbeid med lokale operatører.

I 2009 sluttet selskapet helt å bruke tungolje. Flåten inkluderer nå fire hybridskip. Gjennom sitt ambisiøse Sea Zero-program har Hurtigruten som mål å operere et utslippsfritt skip i rutefart innen 2030.

For mer informasjon, se www.hurtigruten.no

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten (+47) 480 27 700 (kun for presse, ikke SMS) Kontakt for kundehenvendelser
Anne Solsvik

Anne Solsvik

Pressekontakt SVP kommunikasjon Hurtigruten +47 995 98 796
Media Content Panel
MS_Kong_Harald_Raftsundet_Norway_HGR_130572_Photo_Stian__Klo.JPG
MS_Kong_Harald_Raftsundet_Norway_HGR_130572_Photo_Stian__Klo.JPG
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
8256 x 5504, 29.2 MB
Last ned
Media Content Panel
Hedda Felin Trollfjord .jpeg
Hedda Felin Trollfjord .jpeg
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
1600 x 1193, 200 KB
Last ned
Media Content Panel
Hedda Felin Stokmarknes Foto_Hurtigruten.jpg
Hedda Felin Stokmarknes Foto_Hurtigruten.jpg
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5712 x 4284, 2.59 MB
Last ned

Velkommen til Hurtigruten!

Hurtigruten er et norsk rederi og reiselivsselskap som seiler den legendariske kystruten til 34 havner mellom Kirkenes og Bergen, ofte omtalt som «verdens vakreste sjøreise».

I tillegg til den tradisjonelle ruten tilbyr Hurtigruten også signaturrutene Nordkapplinjen og Svalbardlinjen. Flåten består totalt av ti skip.

Hurtigrutens historie strekker seg tilbake til grunnlegger Richard With og den første avgangen i 1893. I dag bygger vi på over 130 års erfaring når vi frakter lokale passasjerer, viktig gods, kjøretøy og turister trygt langs norskekysten.

Hurtigruten har over 2100 ansatte og er en av Norges største maritime arbeidsgivere og lærebedrifter. Vi samarbeider med lokale leverandører, serverer mat i verdensklasse og tilbyr en rekke utvalgte utflukter i samarbeid med lokale aktører.

Miljø og bærekraft står sentralt hos Hurtigruten. I 2009 kuttet Hurtigruten ut tungolje, og flåten består av fire hybridskip. Målet er et skip som kan seile uten utslipp i normal drift innen 2030 gjennom det ambisiøse Sea Zero-programmet

Hurtigruten