Gå videre til innhold
POLARPIONER: Med over 140 ekspedisjoner til Antarktis, er Karin Strand fra Jølster en av de nålevende nordmennene med mest kunnskap og erfaring fra Antarktis. Nå skal hun døpe Hurtigrutens nye skip, MS Roald Amundsen.  Foto: STEFAN DALL/Hurtigruten
POLARPIONER: Med over 140 ekspedisjoner til Antarktis, er Karin Strand fra Jølster en av de nålevende nordmennene med mest kunnskap og erfaring fra Antarktis. Nå skal hun døpe Hurtigrutens nye skip, MS Roald Amundsen. Foto: STEFAN DALL/Hurtigruten

Pressemelding -

​Hun blir Hurtigrutens nye gudmor

Når Hurtigrutens nye hybridskip MS Roald Amundsen døpes i Antarktis, skjer det med en ekte polarpioner som gudmor: Karin Strand (48).

Dåpsseremonien i Antarktis i begynnelsen av november blir en dobbelt historisk begivenhet. Ikke bare er MS Roald Amundsen det første hybriddrevne skipet som seiler til det hvite kontinentet. Dette blir også historiens første skipsdåp i Antarktis.

- Det er en stor ære å bli valgt som gudmor for det mest innovative skipet som er sjøsatt på flere tiår. Den grønne teknologien og banebrytende løsningene er en inspirasjon for hvordan man kan utforske havene våre på en mer bærekraftig måte, sier gudmor Karin Strand.

Som skipet hun skal døpe, er Strand en ekte polarpioner. I en alder av 48 år har hun gjennomført mer enn 140 ekspedisjoner til Antarktis. 

.

- Unikt skip - unik gudmor

ERFAREN: I over 20 år har Karin Strand (48) fra Jølster reist og utforsket polområdene, både som ansatt i Hurtigruten og privat. Foto: ØRJAN BERTELSEN/Hurtigruten.

.

Ifølge Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam var Strand det naturlige valget som gudmor til det banebrytende ekspedisjonscruiseskipet.

- Som polarhelten Roald Amundsen, er vår MS Roald Amundsen noe helt unikt. Det måtte også gudmoren være, sier Skjeldam.

- Vi så etter noen som i kraft av seg selv representerte våre kjerneverdier, som har utforskertrangen som har preget polarhelter i generasjoner, og som er like rå som skipet hun skal døpe. Karin er alt dette, og mer. Nytenkingen, kombinert med lidenskapen hun har for utforskning, havene og samfunnene vi besøker, gjør henne til et ekte forbilde, sier Skjeldam.

.

- Permanent polarfeber

Strand, som ifølge seg selv lider av “permanent polarfeber”, vokste opp blant fjord og fjell i Jølster i Sogn og Fjordane. Etter jusstudier i Bergen, valgte hun å følge drømmen og lidenskapen for hav og reising, og begynte som ekspedisjonsleder i Hurtigruten.

I mer enn 20 år har hun – både på jobb og fritiden – reist fra pol til pol på noen av verdens mest spektakulære steder, som Svalbard, Grønland, Nordvestpassasjen og Antarktis. 

48-åringen har vært sentral i å bygge opp Hurtigruten til å bli verdens største ekspedisjonscruiserederi. I dag jobber hun som VP Expeditions, med ansvar for Hurtigrutens unike ekspedisjonsteam som finnes om bord på samtlige av Hurtigrutens skip.

.

Bytter champagne med is

DØPES I ISEN - MED IS: MS Roald Amundsen er verdens første hybride ekspedisjonsskip - og blir det første skipet i historien som skal døpes i Antarktis. Foto: KARSTEN BIDSTRUP/Hurtigruten

.

Som gudmor skal hun følge lange maritime tradisjoner med å navngi og ønske skip og mannskap hell og lykke på de syv hav. Men det er mer enn bare dåpsstedet som blir annerledes når Hurtigruten døper MS Roald Amundsen.

For å hedre polhelten skipet er oppkalt etter, bytter Hurtigruten ut den tradisjonelle champagneflasken ut med en isklump som skal svinges mot skroget. Det er et dåpsrituale Amundsen selv brukte da han døpte polarskuta Maud i 1917.

MS Roald Amundsen er verdens første hybriddrevne cruiseskip, og har skapt overskrifter verden rundt som et utstillingsvindu for norsk skipsbyggingskunst og maritim teknologi.

Batteripakkene skal hovedsakelig brukes til å støtte lavutslippsmotorene. Det vil redusere CO2-utslippene med mer enn 20 prosent sammenlignet med andre cruiseskip av samme størrelse.

.

Første på batteri - første gjennom Nordvestpassasjen

I slutten av juni skrev Hurtigrutens nybygde skip maritim historie, da hun som det første cruiseskipet i verden seilte på kun batteri.

Nå i september ble hun det første hybridskipet i historien som seilte gjennom den legendariske Nordvestpassasjen.

LES MER – OG SE BILDER: MS Roald Amundsen i Nordvestpassasjen
LES MER – OG SE BILDER OG VIDEO: Her seiler MS Roald Amundsen kun på batteri

Etter å ha seilt gjennom Nordvestpassasjen, befinner MS Roald Amundsen seg nå i Alaska. Herfra går ferden sørover langs vestkysten av USA og Sør-Amerika, før hun skal seile i Antarktis fra november 2019 til mars 2020. Hele sommeren 2020 skal MS Roald Amundsen seile ekspedisjonscruise i Alaska.

-----
FOR MEDIA: Flere bilder, videoer, fakta og annet om MS Roald Amundsen kan du finne her:
http://bit.ly/ms-roaldamundsen
-----

MS Roald Amundsen

Foto: ESPEN MILLS/Hurtigruten

.

Hva: Hurtigrutens nye ekspedisjonsskip, spesialbygget for noen av verdens mest spektakulære farvann. Verdens første hybriddrevne cruiseskip, spekket med grensesprengende grønn teknologi som batteripakker.

Bygget: 2019 Kleven verft, Norge
Bruttotonn: 20.889
Lengde: 140 m
Bredde: 23,6 m
Dyptgående: 5,3 m
Gjester: 530
Lugarer: 265
Crew: 151
Fart: 15 knop

.
Fasiliteter: Fullt utstyrt Science center, observasjonsdekk, evighetsbasseng, panorama-badstu, treningssenter, tre restauranter, barer, Explorer lounge, komfortable lugarer der over halvparten har private balkonger.

Emner


Om Hurtigruten AS

Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Hurtigrutens stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør.

Selskapet driver også den legendariske ruten mellom Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger.

I 2019 lanserte Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen i 2020. 

Kontakter

Øystein Knoph

Øystein Knoph

Pressekontakt Head of Media Operations Hurtigruten +47 977 39 224
Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten, rutetrafikken Bergen-Kirkenes og MS Trollfjord. Kontaktnummer for kundehenvendelser finnes her: https://www.hurtigruten.no/kontakt-oss/ (+47) 48 02 77 00 (kun for presse, ikke SMS)

Relatert innhold

Hurtigruten Group