Gå videre til innhold
Hedda Felin, administrerende direktør for Hurtigruten
Hedda Felin, administrerende direktør for Hurtigruten

Pressemelding -

ESG-rapport: Hurtigruten på rett kurs

Hurtigruten melder om betydelige fremskritt innen bærekraft når selskapet i dag presenterer sine ESG-resultater for 2023.

Rapporten viser særlig fremgang innen reduksjon av karbonutslipp og presenterer ambisiøse framtidsplaner for ytterligere reduksjon.

- I løpet av 2023 har Hurtigruten gjort betydelige fremskritt med å redusere vårt fotavtrykk og fortsette vårt positive bidrag til lokalsamfunnene langs norskekysten. Vi er glade for fremgangen vi har oppnådd og stolte over å være på rett kurs, sier administrerende direktør Hedda Felin.

Reduserte utslipp

Takket være en rekke initiativer de siste årene kan selskapet rapportere om solide 9 % reduksjon i utslipp per gjest siden 2022 og en reduksjon på 46 % i NOx-utslipp siden 2022.

- Vi er stolte over vår betydelige reduksjon av CO2-utslipp. Dette viser at engasjementet vårt for å fremme miljøvennlig drift og overholde samfunnsansvaret vårt er ekte, sier Felin.

Flere av Hurtigrutens skip er den senere tiden blitt konverterte til batterihybrid-drift. Omleggingen bidrar sterkt til den gode fremgangen i utslippsreduksjon. Hurtigruten har også gjort fremskritt på andre områder av virksomheten og jobber systematisk med å redusere vannforbruk og avfallsproduksjon per gjest, noe som har gitt målbare resultater:

  • Siden 2022 er vannforbruket redusert med 8 %, og avfallet redusert med 4 %.
  • Matsvinnet er redusert med over 40 % på to år og er nå på kun 65 gram per passasjer per dag.

Med flere planlagte tiltak er målet å fjerne alt spiselig matsvinn fra Hurtigrutens operasjoner.

- Vi følger tre veiledende prinsipper: redusere, gjenbruke og resirkulere. Denne strategien innebærer å redusere forbruket, for eksempel ved å tilby mindre porsjonsstørrelser for å minimere matavfall (redusere), gjenbruke rester i stedet for å kaste dem (gjenbruke), og konvertere matavfall til gjødsel for dyrking av grønnsaker som igjen servers på skipene våre gjennom prinsippene for sirkulærøkonom i vårt nye matkomposteringsinitiativ (resirkulering), forklarer Felin.

Livslinje langs kysten

Hurtigruten har vært livslinjen langs norskekysten i 130 år. Reiser med lokale passasjerer og internasjonale gjester bidrar til verdiskaping langs hele kysten, der Hurtigruten samarbeider med mange lokale reiselivsaktører. Hurtigruten har over 70 lokale leverandører langs kysten, noe som gir autentiske, lokale opplevelser for gjestene.

- Hurtigruten er ikke et vanlig cruiserederi, vi er en integrert del av Norge og er sammenvevd med kysten. Med mer enn 100 000 lokale passasjerer årlig, bidrar vår tilstedeværelse til å knytte mennesker og lokalsamfunn sammen, noe som også gir våre gjester muligheten til å oppleve det ekte Norge, sier Felin.

- Hurtigruten er opptatt av å forme fremtidens reiseliv, og med prioritere løsninger som utvikler en mer bærekraftig næring som skaper verdier langs hele kysten. Etter å ha operert langs kysten i 130 år anser vi det som vår plikt å bidra til dette, sier Felin.

Mer miljøvennlig flåte

I 2023 ble MS Kong Harald oppgradert til batterihybrid drift. Innen første kvartal av 2025 vil fire av rederiets flåte på ni skip være konvertert til batterihybrid. Denne overgangen reduserer utslippene betydelig gjennom integrering av store batteripakker og bruk av effektive, nye motorer, noe som har resultert i omtrent 25 % reduksjon i drivstofforbruk og CO2-utslipp. I tillegg har skipene blitt utstyrt med toppmoderne renseanlegg for avløpsvann og eksosrenseteknologi, noe som har ført til en reduksjon av NOx-utslipp med minst 80 %.

I 2023 presenterte Hurtigruten en av de viktigste nyvinningene i selskapets historie: Et banebrytende, nullutslipsskip som skal være ferdigstilt i 2030. Dette toppmoderne skipet vil være utstyrt med enorme batteripakker, moderne seil og integrerte solcellepaneler, som vil muliggjøre utslippsfrie seilinger mellom Bergen og Kirkenes.

- I samarbeid med SINTEF og 12 andre norske partnere, leder Hurtigruten utviklingen av nullutslippsskip skreddersydd for norskekysten gjennom prosjektet Sea Zero, sier Felin.


Hurtigruten har hovedkontor i Oslo, og opererer i dag ni skip, hvorav sju seiler i den legendariske kystruten mellom Kirkenes og Bergen, ofte kalt «verdens vakreste sjøreise». Dette har vi gjort siden den første seilingen startet for mer enn 130 år siden.
Den dag i dag bygger vi på arven fra 1893 hvor våre skip og vårt erfarne mannskap frakter lokale passasjerer, last og turister trygt til 34 små og store havner langs norskekysten.

I tillegg til kystrutedrift, opererer selskapet også MS Trollfjord med Svalbardekspressen om sommeren og Nordkappekspressen fra Oslo om vinteren, og MS Otto Sverdrup som seiler langs norskekysten fra Hamburg.

Hurtigruten er en av Norges største maritime arbeidsgivere og opplæringsbedrifter. Vi serverer lokal mat i verdensklasse om bord, med lokalmat fra mer enn 70 lokale leverandører langs kysten. Vi tilbyr også en rekke spennende og nøye utvalgte utflukter til våre gjester.

Hurtigruten er en del av Hurtigruten Group som består av Hurtigruten, HX, som ut fra hovedkontoret i London driver globalt ekspedisjonscruise selskap med seilinger fra Antarktis i sør til Arktis i nord og Hurtigruten Destinations som er Svalbards største reiselivsaktør fra sitt hovedkontor i Longyearbyen.


Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten (+47) 480 27 700 (kun for presse, ikke SMS) Kontakt for kundehenvendelser
Anne Solsvik

Anne Solsvik

Pressekontakt SVP kommunikasjon Hurtigruten +47 995 98 796

Relatert innhold

André Gåsemyr og Kjell Kollin (til venstre) fra MS Trollfjord mottar den første leveransen brød fra Valentin Masaruljev og Jørn Roger Olsen i Kaffebønna. Foto: Hurtigruten

Hurtigruten lanserer brød laget av overskudd fra ølbrygging og tare

Masken fra ølbrygging hos Mack i Tromsø var tidligere et avfallsprodukt. Nå brukes den i stedet i brød om bord på Hurtigruten.
Gjester på Hurtigruten kan nå nyte nybakte brød laget av overskuddsproduktet mask fra Macks Ølbryggeri i Tromsø og sukkertare fra Lyngen Seaweed.
De spesielle brødene er utviklet i samarbeid med Kaffebønna Bakeri i Tromsø.
Brødene bakes bare noen hundre meter fr

Hurtigruten