Gå videre til innhold
MS Nordnorge i Honningsvåg. Foto: Rune Kongsro
MS Nordnorge i Honningsvåg. Foto: Rune Kongsro

Pressemelding -

Nå kan fotballaget og nærbutikken få støtte fra Hurtigrutens stiftelse

Som en del av 130-årsjubileumet i 2023 feiret Hurtigruten med støtte til nærbutikker og frivillige lag langs kysten, gjort mulig av donasjoner fra skipenes gjester. Etter stor interesse gjentar Hurtigruten Foundation tiltaket i år. Nå kan lokale lag og foreninger langs kysten igjen søke om støtte, og det er kun ett forbehold: Pengene må brukes på den lokale butikken.

I fjor kom det inn et stort antall søknader til Hurtigruten Foundation om støtte til lokale initiativer. Blant mottakerne var flere lokale korps, idrettslag, grendelag, og kulturtiltak langs hele kysten. Responsen var såpass stor at Hurtigruten Foundation også i 2024 gi et økonomisk bidrag til lokale initiativer langs leia til Hurtigrutens havner.

Gjester på Hurtigrutens skip kan på flere måter donere midler til stiftelsen, som igjen brukes på prosjekter i Norge. I 2024 vil en betydelig del av denne støtten gå til lokalstøtten frivillige lag nå kan søke på.

- For Hurtigruten gjester er levende lokalsamfunn avgjørende når de ønsker å oppleve den fantastiske, autentiske norskekysten og Svalbard. Derfor er vi glade for at gjestenes bidrag kan gå til å støtte lokale bedrifter, butikker og lokallag som gjør de unike opplevelsene til mer enn en vanlig reise for norske og internasjonale gjester, sier Henrik Lund, leder i Hurtigruten Foundation.

Hurtigrutens historie på kysten startet i 1893, og de har siden fraktet lokale passasjerer, gods og internasjonale gjester til havene de besøker, der gjester har fått oppleve lokal, norsk mat, kultur og natur på verdens vakreste sjøreise.

- Uten levende lokalsamfunn hadde ikke Hurtigruten vært det samme. De fleste steder vi seiler er nærbutikken og den lokale frivilligheten bærebjelker. Hva kunne passet bedre enn å gi en oppmerksomhet til akkurat dem, spør Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten.

Nærbutikkene dekker folks daglige behov for dagligvarer, og leverer andre viktige tjenester til lokalbefolkningen. Fotballaget, langrennsklubben, korpset eller koret er det som samler folk til felles opplevelser.

- Nærbutikken er ofte det bankende hjertet i bygda. Sammen med fotballaget, korpset eller koret utgjør de utrolig viktige bærebjelker lokalt. Det er helt avgjørende at disse tilbudene finnes for å sikre levedyktige lokalsamfunn, og våre mannskap på skipene ser dette hver dag, sier Lund.

For å markere viktigheten av nærbutikken og frivilligheten kan lag og foreninger langs norskekysten og Svalbard søke Hurtigruten Foundation om inntil 20 000 kr i støtte til et lokalt initiativ, enten det er et arrangement eller til drift av laget. Det eneste vilkåret er at støtten brukes på den lokale butikken. Det betyr at fotballaget, korpset eller andre som får støtte må bruke pengene på nærbutikken, enten det er til vaffelrøre og pølser til de neste hjemmekampene, eller servering på neste korpssamling. På den måten skal donasjonene fra Hurtigrutens gjester komme både frivillige lag og nærbutikken til gode.

- Selv om beløpene i seg selv ikke er store, vet vi at for et lite lag kan en slik støtte bety mye, sier Lund.

Hvem kan søke?

Søknader kan komme fra frivillige lag og foreninger i lokalsamfunn langs kysten og på Svalbard, med søknadsramme på inntil 20 000 kr. Innvilget støtte kan brukes av laget / foreningen slik de ønsker, i sin lokale butikk. Formålet med bruk av støtten er å bidra til nærbutikken og lokal frivillighet i mindre lokalsamfunn i eller nært havnene Hurtigruten seiler til. Søknader som omfatter nærbutikker med størst avstand til andre butikker prioriteres.

Søknadsskjema finnes på Hurtigrutens hjemmesider (klikk her). Søknad må sendes innen 1.mars.Til informasjon: Dette var søknadsmottakere i 2023

Søker/forening

Nærbutikk

Nærmeste Hurtigrutehavn

Kjeldebotn Musikkforening

Joker Kjeldebotn

Harstad

Djupvik Nordmannvik Bygdehus

Djupvik Nordmannvik Snarkjøp

Skjervøy

Vestresand og omegn grendelag

Spar Borg

Stamsund

Stokmarknes Vel

Hokland Blomster AS

Stokmarknes

Handnes Utvikling

Vika Handel

Nesna

Olderbakken IL

Coop Marked

Tromsø

Lidarendes Venner

Coop Prix Berg

Brønnøysund

Sømna IL, Barneidretten

Coop Prix Vik

Brønnøysund

Vevelstad Musikkorps

Coop Marked Vevelstad

Brønnøysund

Kjøllefjord Svømmeklubb

Nye Peto

Kjøllefjord

Skavøypoll Skulemusikkorps

Kiwi Deknepollen

Måløy

Finnsnes IL Fotball

Coop Olderhamna

Finnsnes

Øksfjord idrettslag

Coop Øksfjord og Byggtorget E.Flåten

Øksfjord

Berlevåg Turn & Idrettsforening

Matkroken Berlevåg

Berlevåg

Nordavindsfolket i Honningsvåg

Joker Honningsvåg

Honningsvåg

Skrova Skole-og Ungdomskorps

Coop Marked Skrova

Svolvær


.

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten, rutetrafikken Bergen-Kirkenes og MS Trollfjord. Kontaktnummer for kundehenvendelser finnes her: https://www.hurtigruten.no/kontakt-oss/ (+47) 48 02 77 00 (kun for presse, ikke SMS)
Hurtigruten Group