Gå videre til innhold
Statsminister Erna Solberg, konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam og administrerende direktør ved Kleven Ståle Rasmussen. Foto: Olav Thokle
Statsminister Erna Solberg, konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam og administrerende direktør ved Kleven Ståle Rasmussen. Foto: Olav Thokle

Pressemelding -

Kleven og Hurtigruten feiret milliardkontrakt i dag: - Disse skipene vil vekke oppsikt

ULSTEINVIK: Med statsministeren tilstede markerte Hurtigruten og Kleven Verft i dag den historiske kontrakten om bygging av inntil fire nye skip. - Vi skal bygge de råeste ekspedisjonsskipene verden har sett. Dette samarbeidet er norsk innovasjonskraft på sitt beste, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

Statsminister Erna Solberg besøkte i dag skipsbyggerkonsernet Kleven i Ulsteinvik da milliardkontrakten mellom Hurtigruten og Kleven ble markert. Kontrakten, som nå er signert etter omfattende sluttforhandlinger, er en milepæl for Hurtigruten, norsk reiselivs- og skipsindustri.

- Denne investeringen, som har en verdi på flere milliarder kroner og er den største i Hurtigrutens historie, handler om mer enn nye skip. For Hurtigruten handler dette om hvilket enormt potensial som ligger i reiseliv, en av de internasjonale industriene med størst vekst. Samtidig vil skipene vise at Norge er en av verdens fremste verftsnasjoner, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

Verdiskapning i skipsleia
Avtalen omfatter bygging av to nye hurtigruteskip tilpasset ekspedisjonsseilinger, og inkluderer en opsjon på bygging av ytterligere to skip. Kontrakten er også en av de største som er inngått ved Kleven Verft og gleden var stor da avtalen ble feiret i dag.

- Vi tilhører en del av norsk industri som er inne i en krevende periode med store omstillinger. Oppdraget sikrer verdiskapning og arbeidsplasser i flere år fremover. Nå gleder vi oss bare til å komme i gang, sier administrerende direktør ved Kleven Ståle Rasmussen.

I byggeperioden vil 150 til 200 verftsansatte være involvert til enhver tid, i tillegg til to til tre ganger så mange ansatte på underleverandørsiden.

- Det betyr mye for oss at de nye skipene skal bygges i den samme leia som vi seiler i hver eneste dag. Med denne kontrakten er vi i kjernen av Hurtigrutens samfunnsrolle: Å skape grunnlag for vekst og verdiskapning langs kysten, sier Daniel Skjeldam.

Verdensklasse
Tolv internasjonale verft ble vurdert før valget falt på Kleven i Ulsteinvik på Sunnmøre.

- Det er tilfredsstillende å kunne konstatere at norsk verftsindustri er i verdensklasse. Gjennom denne prosessen har vi fått bekreftet at det er en fantastisk innovasjonstakt i norsk maritim næring. Og aller størst er den her hos Kleven. Det lover godt for fremtiden, sier Skjeldam.

De nye ekspedisjonsskipene Kleven skal bygge for Hurtigruten er svært avanserte skip, som blant annet vil ta i bruk ny miljøvennlig teknologi.

- Skipene som snart tar form i verkstedhallene hos Kleven vil vekke oppsikt. De vil bidra til økt interesse både for norsk verftsindustri og Hurtigruten som ledende innen ekspedisjonsturisme. Dette er et bevis på hvor sterk innovasjonsviljen i verftsindustrien, maritim sektor og den voksende reiselivsindustrien faktisk er, avslutter Hurtigrutens konsernsjef.

Om skipene:
Spesialdesignete ekspedisjonsskip for polare farvann
Skipene er designet av Rolls-Royce
Skipene spesialtilpasses opplevelsesbaserte ekspedisjonsreiser og kan seile også langs norskekysten
Antall passasjerer: 530
Isforsterket skrog
Antall lugarer: 265
Dimensjoner (ytre): Lengde 140 m, bredde 23,6 m, høyde 29 m
Dyptgående: 5,3 m
Levering: Første skip juli 2018, andre skip juli 2019

For ytterligere informasjon kontakt:
Kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten, Hurtigruten
Epost: anne.marit.bjornflaten@hurtigruten.com, telefon 958 82 670

Kommunikasjonssjef Ellen C. Kvalsund, Kleven
Epost: ellen.kvalsund@kleven.no, telefon 415 74 463

Administrerende direktør Ståle Rasmussen, Kleven
Epost: stale.rasmussen@kleven, telefon 909 36 493

Link til illustrasjoner av skipene finnes nederst i meldingen.


Om Hurtigruten og Kleven

Hurtigruten er den originale norske kystruten siden 1893 og bringer gods, lokale passasjerer og turister til 34 havner langs norskekysten mellom Bergen og Kirkenes, hver dag, hele året. Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Fram seiler i Antarktis, ved Spitsbergen og ved Grønland. Fra høsten 2016 vil også MS Midnatsol seile til Antarktis. Hurtigrutens nyeste ekspedisjonsskip, MS Spitsbergen, ble nylig satt i drift langs norskekysten, og skal seile i Arktis fra sommeren 2017.

Kleven er landets største norskeide skipsbyggingskonsern. Konsernet bygger og utruster store og teknologisk avanserte offshorefartøy og andre typer fartøy for norske og internasjonale kunder. Kleven har flyttet en større del av byggeprosessen hjem til Norge, og går med dette mot strømmen i norsk skipsbygging. Konsernet har som mål å levere de mest lønnsomme og effektive løsningene til verdens mest krevende skipseiere. Konsernet har to verft: Kleven Verft AS i Ulsteinvik og Myklebust Verft AS i Gursken i Sande kommune.

Pressekontakt

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressekontakt Alle henvendelser om Hurtigruten Norge og rutetrafikken Bergen-Kirkenes (+47) 48 02 77 00 (ikke SMS)
Pressevakt Hurtigruten Expeditions

Pressevakt Hurtigruten Expeditions

Pressekontakt Alle henvendelser om Hurtigruten Expeditions og ekspedisjonscruise (+47) 47 666 888 (ikke SMS)
Carine Møller Mortensen

Carine Møller Mortensen

Pressekontakt VP kommunikasjon Hurtigruten Norge +47 970 55 012
Rune Thomas Ege

Rune Thomas Ege

Pressekontakt VP PR & Communication Hurtigruten Expeditions +47 988 288 68
Tarjei Kramviken

Tarjei Kramviken

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Hurtigruten Norge +47 97600637
Øystein Knoph

Øystein Knoph

Pressekontakt Head of storytelling Hurtigruten Expeditions +47 977 39 224
Anders Lindström

Anders Lindström

Pressekontakt Head of PR & Communication Hurtigruten Americas

Hurtigruten Group