Gå videre til innhold
De nye snøskuterne skal lades med strøm produsert av solceller og vindkraft. Her fra testkjøring i Finland. FOTO: AURORA POWERTRAINS
De nye snøskuterne skal lades med strøm produsert av solceller og vindkraft. Her fra testkjøring i Finland. FOTO: AURORA POWERTRAINS

Pressemelding -

​Hurtigruten Svalbard satser på fornybar energi og elektriske snøskutere

Med elektriske og utslippsfrie snøskutere – drevet av solceller og vindmøller – tar Hurtigruten Svalbard batterirevolusjonen til Longyearbyen.

I vinter tar selskapet som de første i verden i bruk batteridrevne og utslippsfrie snøskutere som skal ta med gjester fra hele verden ut i den Arktiske villmarken.

De skal ikke drives med strøm fra det lokale kullkraftverket. Når batteriene lades, skjer det med strøm lagret på batteripakker - produsert av solceller og vindkraft.

Med de nye skuterne vil gjestene på Svalbard få en helt ny opplevelse. FOTO: HURTIGRUTEN SVALBARD

- Det er få steder som merker klimaendringene raskere enn Svalbard. Det er en trend vi som den største reiselivsaktøren i Arktis jobber hardt for å snu, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Både strøm og varme i Longyearbyen kommer i dag fra Norges eneste kullkraftverk. Slik har det vært i generasjoner.

- Diskusjonene om hvordan energibehovene på Svalbard skal dekkes i fremtiden har pågått i årevis. Men likevel er det lite som skjer. Derfor er det viktig for oss å gå foran, vise hva som er mulig og øke andelen fornybar energi, sier Skjeldam.

Utslippsfrie snøskutere

Hurtigruten Svalbard blir det første selskapet i verden som tar i bruk batteridrevne snøskutere. FOTO: AURORA POWERTRAINS

Hurtigruten Svalbard er den største og eldste reiselivsbedriften på Svalbard. Med flere hoteller og restauranter og et omfattende utfluktsprogram, er selskapet også en av Longyearbyens største private arbeidsgivere.

I vinter blir de det første selskapet i verden som tar i bruk batteridrevne snøskutere. Skuterne, som kalles eSled, er spesialutviklet for tøffe arktiske forhold av det finske gründerselskapet Aurora Powertrains.

- Tenk deg å kjøre inn i den helt unike Svalbard-naturen mens nordlyset blafrer over deg. Den eneste lyden du hører er din egen pust. Så legger du til at det er selve naturen rundt deg som har produsert strømmen til snøskuteren du sitter på. Det blir en opplevelse du ikke finner noe annet sted, sier Hurtigruten Svalbard-sjef Krisztina Uzonyi.

Det er den Longyearbyen-baserte avdelingen til selskapet Assemblin AS som skal levere den komplette solcelle- og vindkraft-løsningen. Med store batteripakker for lagring av energi, skal løsningen dekke strøm- og varmebehovet på Hurtigruten Svalbards snøskuter-senter, der det også drives butikk og utleie av blant annet elektriske sykler.

- De fornybare løsningene våre vil utnytte vindkraft om vinteren og 24 timer med midnattssol om sommeren. Med det nye samarbeidet kombinerer vi Assemblins teknologi med Hurtigrutens enestående ambisjoner og ønske om mer bærekraftige løsninger. Vi håper andre vil følge etter, sier prosjektleder Lars Rise i Assemblin.

Grønn gigantsatsing

Dette er bare den siste av en lang rekke grønne satsinger fra Hurtigruten og Hurtigruten Svalbard.

I sommer lanserte Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonscruiseskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen i 2020.

Flere Hurtigruten-skip skal oppgraderes med batteripakker og grønn teknologi.

I samarbeid med den norske gründerbedriften Brim Explorer skal Hurtigruten Svalbard satse på stillegående, elektriske og miljøvennlige katamaraner.

Med de batteridrevne eSled-snøskuterne tar Hurtigruten batterirevolusjonen til Svalbard.

- Vi i Aurora Powertrains har en global målsetning om å skape “Snowmobiling recharged”. Med de nye snøskuterne vil ta Hurtigruten Svalbards gjester inn i villmarken uten utslipp og uten å forstyrre dyrelivet, sier administrerende direktør Ari Karjalainen i Aurora Powertrains.

Og dette er bare begynnelsen.

- Vi i Hurtigruten Svalbard ser på lignende løsninger for fornybar energi også for hotellene våre og resten av virksomheten vi har på Svalbard, sier Krisztina Uzonyi.

---

For media: Du finner flere bilder og informasjon her: http://bit.ly/hurtigrutenSvalbard

---

Bli med på nordlysjakt med elskuter på Svalbard - bestill her.

Emner


Om Hurtigruten AS

Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Hurtigrutens stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør.

Selskapet driver også den legendariske ruten mellom Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger.

I 2019 lanserte Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen i 2020. 

Pressekontakt

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressekontakt Alle henvendelser om Hurtigruten Norge og rutetrafikken Bergen-Kirkenes (+47) 48 02 77 00 (ikke SMS)
Rune Thomas Ege

Rune Thomas Ege

Pressekontakt VP PR & Communication Hurtigruten Expeditions +47 988 288 68
Øystein Knoph

Øystein Knoph

Pressekontakt Head of storytelling Hurtigruten Expeditions +47 977 39 224

Relatert innhold

Hurtigruten Group