Gå videre til innhold

Pressemelding -

Hurtigruten gradvis tilbake etter dataangrep

Oppdatering lørdag 19. desember: 

Etter at Hurtigruten natt til mandag avdekket et omfattende dataangrep, har selskapet nå fått mer oversikt over skadeomfanget. Flere IT-systemer er gjenreist, men noen løsninger er fortsatt nede. Sannsynligheten for at angriperne har skaffet seg tilgang til større mengder gjestedata er lav, men Hurtigruten holder muligheten åpen for at noen ansattopplysninger kan være kompromitterte.

- Vi har i dag informert Hurtigrutens ansatte om at det er en teoretisk mulighet for at dataangrepet mot oss kan ha ført til at angriperne har skaffet seg tilgang til personlige ansattopplysninger. Vi kan ikke med 100 prosent sikkerhet fastslå om dataene kun er aksessert og videre kryptert – eller om de potensielt også har lastet ut dataene fra våre lagringsmedier, sier konserndirektør for IT Ole-Marius Moe-Helgesen i Hurtigruten.

De foreløpige kartleggingene Hurtigrutens egne eksperter har gjort sammen med eksterne ressurser med spesialkompetanse på området, viser at sannsynligheten for at angriperne har skaffet seg tilgang til større gjestedata, er svært lav.

- Vi ber om forståelse for at vi på grunn av situasjonens natur og fordi dataangrepet er under politietterforskning, ikke har anledning til å dele ytterligere detaljer nå. Vi kommer gjerne tilbake med flere svar når situasjonen gjør det mulig, sier Moe-Helgesen.

Hurtigrutens reservasjonssystemer er fortsatt utilgjengelige på grunn av dataangrepet. Nettsidene er under gjenoppretting og testing.

  • På grunn av dataangrepet er for tiden Hurtigrutens presse-e-post ute av drift. Vennligst rett henvendendelser til Hurtigrutens pressetelefon.


***


Oppdatering mandag 14. desember:

Hurtigruten rammet av omfattende dataangrep

Hurtigruten avdekket natt til mandag et omfattende dataangrep. En rekke systemer er nede. Selskapet jobber med myndighetene og samarbeidspartnere for å få oversikt og begrense spredningen og skadene av angrepet.

- Dette er et alvorlig angrep. Hele Hurtigrutens globale IT-infrastruktur ser ut til å være påvirket. Hurtigruten har iverksatt omfattende tiltak for å begrense skadeomfanget av angrepet, sier Ole-Marius Moe-Helgesen, konserndirektør for IT.

- Vår fremste prioritet nå, er å sikre trygg og god drift for alle gjester og ansatte. Vi jobber med alle tilgjengelige ressurser for å isolere effektene av angrepet og begrense skadene det kan gjøre, sier Moe-Helgesen.

Angrepet ser ut til å være et såkalt løsepengevirus. Hurtigruten varslet natt til mandag relevante myndigheter og er i dialog med dem om håndteringen videre.


.

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten Norge, rutetrafikken Bergen-Kirkenes og MS Trollfjord. Kontaktnummer for kundehenvendelser finnes her: https://www.hurtigruten.no/kontakt-oss/ (+47) 48 02 77 00 (kun for presse, ikke SMS)
Hurtigruten Group