Følg Hurtigruten AS

Historien bak navnene: Dette er Hurtigrutens nye ekspedisjonsskip

Pressemelding   •   aug 19, 2019 10:14 CEST

HISTORISK SUS: Hurtigruten oppgraderer tre skipene - og gir dem nye navn med lange og historiske tradisjoner. Nåværende MS Trollfjord blir oppkalt etter Roald Amundsens polarskute "Maud".

Med batteripakker og fullstendig oppgradering introduserer Hurtigruten tre ekspedisjonsskip som skal seile ekspedisjonscruise langs norskekysten året rundt. Her er historien bak de nye navnene til MS Trollfjord, MS Finnmarken og MS Midnatsol - MS Maud, MS Otto Sverdrup og MS Eirik Raude.

LES MER: Hurtigruten får nye hybridskip - skal seile ekspedisjonscruise hele året langs norskekysten

MS Maud (nåværende MS Trollfjord) får et navn med lange tradisjoner både i og utenfor Hurtigruten. Skipet er oppkalt etter en av historiens mest kjente polarskuter, Roald Amundsens «Maud» fra 1917. Skipet hentet navnet fra Norges første dronning i moderne tid, som også ga navn til Hurtigrutens tidligere flaggskip, DS Dronning Maud fra 1925.

Polarskuta Maud var spesialbygget for et liv i isen og var et moderne, vitenskapelig forskningsfartøy. Da hun ble sjøsatt i 1917 var Roald Amundsens «Maud» det råeste skipet som kunne oppdrives, spesialbygget for Roald Amundsens ferd gjennom Nordøstpassasjen med mål om å drive over Polhavet og så nær Nordpolen som mulig. Hun tilbrakte flere år i isen, utstyrt med vitenskapelige apparater for å dokumentere en rekke forhold; meteorologiske, geofysiske og til å studere forhold i sjøvannet. 

DRONNING: Maud var Norges Dronning fra 1905.

Amundsens skip var oppkalt etter Norges første dronning i moderne tid, Dronning Maud, som også har gitt navn både til Dronning Mauds land i Antarktis og et tidligere Hurtigruten-skip. DS «Dronning Maud» fra 1925 var i en årrekke flaggskipet til Nordenfjeldske Dampskibsselskap (NFDS).

FLAGGSKIP: Hurtigruten's DS Maud var selskapets flaggskip da det ble sjøsatt i 1925.

.

MS Otto Sverdrup (nåværende MS Finnmarken) er oppkalt etter en av Norges største polarhelter. Sammen med Nansen var han den første til å krysse Grønland på ski, var sentral i flere av de mest kjente ekspedisjonene i Nordområdene, og kaptein på den legendariske polarskuta Fram. Sverdrup har også sterke bånd til Hurtigruten: Mellom ekspedisjonene var han kaptein på Hurtigrutens skip.

POLARHELT: Otto Sverdrup er en av våre største polarhelter. Her fotografert av Fridtjof Nansen.

.

Otto Neumann Knoph Sverdrupsom er hans fulle navn, beskrives som en mann med enorm tyngde; sterk, traust og til å stole på. Dette var egenskaper som gjorde ham til Fridtjof Nansens betrodde høyre hånd. Etter Nansen-ekspedisjonen som krysset Grønland på ski, var Sverdrup senere sentral flere av ekspedisjonene som definerte Norge som polarstormakt. Han var kaptein på Fram under driften over Polhavet i 1893-96, ledet selv den andre Fram-ekspedisjonen til den arktiske øygruppen vest for Grønland (- nå Nunavut-regionen i Canada - 1898-1902) før han flere ganger ledet redningsaksjoner i Arktis for å komme andre ekspedisjoner til unnsetning.

Allerede i 1896 startet Hurtigrutens grunnlegger Richard With ekspedisjonscruise mellom fastlands-Norge til Svalbard med dampskipet DS Lofoten. Kaptein på de nyskapende seilingene mellom Hammerfest og Longyearbyen var en ikke ukjent polarhelt: Otto Sverdrup.

.

MS Eirik Raude (nåværende MS Midnatsol) har fått navn fra en av historiens mest kjente vikinghøvdinger. Eirik Raude ble født i Rogaland, ble kjent for sitt voldsomme røde skjegg, og har fått æren ikke bare for å oppdage Grønland - men også for å ha gitt øya navnet den er kjent for i dag.

VIKING: Eirik Raude var vikingen som oppdaget og ga Grønland sitt navn. 

Eirik Raude ble født i Norge rundt år 950, og reiste etter hvert til Island. Etter å ha blitt lyst fredløs dro han vestover – og oppdaget det som i dag er Vest-Grønland. Han ble der i tre år for å utforske, og returnerte så til Island for å fortelle om sin fantastiske oppdagelse og mulighetene som ventet.

Da han skulle friste med seg flere til å bli med ham tilbake, brukte han ikke bare maleriske beskrivelser grønne sletter. Han gikk så langt at han rett og slett kalte nyoppdagelsen Grønland. Det fungerte. Hele 25 skip fulgte med på ferden, de 14 skipene som kom frem til det nye landet slo seg ned inne i fjordene på Vest-Grønland der de levde som jegere, fiskere og bønder med Eirik Raude som høvding.

Men han var ikke den eneste i familien med trang til å utforske – hans sønn, Leiv Eiriksson oppdaget senere Amerika. Begge har satt uslettelige spor i historien, og har inspirert generasjoner på generasjoner av utforskere og eventyrere verden over. 

Om Hurtigruten AS

Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Selskapet driver den legendariske Kystruten Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger. 

Hurtigrutens stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør. 

I sommer lanserte Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen året etter.