Gå videre til innhold
DREVET AV NATUREN: MS Nordnorge er ett av minst seks skip Hurtigruten skal oppgradere til å drives på en kombinasjon av batterier, naturgass (LNG) og biogass (LBG) - produsert av avfall som død fisk. Foto: ULF HANSSON/Hurtigruten
DREVET AV NATUREN: MS Nordnorge er ett av minst seks skip Hurtigruten skal oppgradere til å drives på en kombinasjon av batterier, naturgass (LNG) og biogass (LBG) - produsert av avfall som død fisk. Foto: ULF HANSSON/Hurtigruten

Pressemelding -

Hurtigruten og Biokraft inngår rekordavtale om biogass: Skal seile på død fisk

Fram til 2027 skal Biokraft AS i Skogn levere miljøvennlig biogass til Hurtigrutens skip langs norskekysten. Avtalen er den største for leveranse av biogass i shippingbransjen på verdensbasis noensinne.

Som det første rederiet i verden, tar Hurtigruten i bruk biogass i stor skala som drivstoff for skip. Innen 2021 skal minst seks av Hurtigrutens skips bygges om for å drives på en kombinasjon av store batteripakker, flytende naturgass (LNG) og biogass (LBG) – produsert av organisk avfall fra skogbruk og oppdrettsnæring.

Biogassen skal produseres ved Biokrafts anlegg i Skogn.

- Dette er et stort og viktig skritt for Hurtigruten, for Biokraft, for grønne løsninger i global shipping, og ikke minst for miljøet, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

.

- Stort steg mot grønn shipping

Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam. Foto: RUNE KONGSRO/Hurtigruten

.

Avtalen strekker seg over 7,5 år. Hver gang et av Hurtigrutens batteri- og gassdrevne skip anløper Trondheim på nordgående rute, vil det fylles med kortreist og miljøvennlig biogass – som de aller første cruiseskipene i verden.

- Vi er stolte over å samarbeide med Hurtigruten og ser på dette som et stort steg mot grønn og mer bærekraftig shipping. Det er inspirerende å se at Hurtigruten nok en gang viser at de er verdens grønneste cruiserederi. Med denne avtalen, er Hurtigruten i praksis rederiet som innfører biogass som drivstoff innen shipping, sier konsernsjef Håvard Wollan i Biokraft.

.

Unik mulighet

Fornybar biogass er en ren energikilde, og regnes som det mest miljøvennlige drivstoffet som er tilgjengelig på markedet. Biogass blir allerede brukt som drivstoff i andre deler av transportbransjen, spesielt i busser. 

Norge og Nord-Europa er store på skogbruk og fiske, og har dermed jevn tilgang på organisk avfall fra industriene. Det gir Norge en unik mulighet til å bli en verdensleder innenfor biogass.

- Norge har en lang historie som en av verdens fremste maritime nasjoner og har levd av havet i generasjoner. Men havene våre er under press fra klimaendringer og forurensing. Det jobber vi sammen med dedikerte samarbeidspartnere som Hurtigruten for å snu, sier Wollan.

.

- Et enkelt valg

Biokraft-sjef Håvard Wollan. Foto: BIOKRAFT

.

Samarbeidet mellom Hurtigruten og Biokraft betyr at verdens største ekspedisjonscruise-rederi og verdens største produsent av flytende biogass finner sammen for å satse på grønne løsninger.

- Det andre ser på som søppel og problemer, ser vi på som ressurser og løsninger. Mens andre rederier bruker billig, forurensende tungolje, kommer våre skip til å bokstavelig bli drevet av naturen. Biogass er det grønneste drivstoffet innenfor shipping. Så dette var et enkelt valg for oss og en kjempefordel for miljøet. Vi håper flere andre følger etter, sier Skjeldam.

Biokraft beskriver avtalen med Hurtigruten som en banebrytende endring for fremtidens drivstoff innen shipping- og cruiseindustrien.

- Avfall kan på en lønnsom måte forvandles til høykvalitets fornybart drivstoff. Det kan drive busser og lastebiler, og - som Hurtigruten viser – også drive cruiseskip. Fra produksjonen av biogass får vi også store mengder fornybar biogjødsel, et viktig tilskudd til en mer bærekraftig matproduksjon, sier Wollan.

.

Flere grønne initiativer

Den rekordstore biogass-kontrakten er bare den siste i en rekke av grønne initiativer fra Hurtigruten. I 2018 feiret Hurtigruten 125-årsdagen ved å bli den første store reiselivsaktøren og verdens første cruiserederi til å forby all unødvendig engangsplast.

Sommeren 2019 lanseres verdens første hybriddrevne cruiseskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen året etter. Sammen med gründerselskapet Brim, lanserer Hurtigruten også batteridrevne katamaraner.

Den første leveransen av biogass til Hurtigruten skal etter planen skje i 2020.

-----

For mer informasjon, kontakt

Rune Thomas Ege
Kommunikasjonssjef, Hurtigruten
+47 988 288 68 / ege@hurtigruten.com

Håvard Wollan
CEO, Biokraft AS
+47 928 83 383 / havard.wollan@biokraft.no

.

Hva er biogass – og hvordan lages det?

GRØNN KRAFT: Biokrafts anlegg på Skogn i Trøndelag. Foto: BIOKRAFT

.

Oppdrettsnæringen og skogbruk er viktige industrier i Norge, som også gir en jevn mengde organiske avfallsstoffer. Dette er ideelt for å produsere flytende biogass (LBG), et fornybart, miljøvennlig drivstoff som kan drive tungtransport og skip.

På biogassanlegg, som Biokraft på Skogn, blir avfallet varmebehandlet for at bakteriene lettere skal bryte det ned.

I den kontrollerte forråtnelsesprosessen oppstår det naturlige gass. Biogassen samles opp, renses og kjøles ned til den blir flytende.

De næringsrike restene av produksjonen brukes blant annet som gjødsel i landbruket.

Biogassen transporteres til markedene, og brukes som miljøvennlig drivstoff for kjøretøy og skip – som Hurtigrutens skip langs norskekysten.

Flytende biogass (LBG) kan blandes på samme tanker og brukes på samme motorer som flytende naturgass (LNG).

Under produksjonen av biogass, fjerner du utslipp fra avfall som gjør biogass bedre enn klimanøytralt. Ifølge tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA), er biogass fra avfall 179 % fornybart.

Emner


Om Hurtigruten AS

Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Selskapet driver den legendariske Kystruten Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger. 

Hurtigrutens stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør. 

Sommeren 2019 lanserer Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen året etter. 

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressevakt Hurtigruten Norge

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten Norge og rutetrafikken Bergen-Kirkenes. Kontaktnummer for kundehenvendelser finnes her: https://www.hurtigruten.no/kontakt-oss/ (+47) 48 02 77 00 (kun for presse, ikke SMS)

Relatert innhold

Hurtigruten Group